Programs of the house

Lövölde tér 7.

+17
 • Parcel Number:

  33983
 • Photo:

  Ekés András
 • Research:

  Marton Ildikó; Szathmári Edina
 • Volunteers:

  Jerger Krisztina; Szalai Krisztina; Szathmári Edina

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ha összehasonlítjuk a fennmaradt eredeti építészeti tervekkel a mai állapotát, a Lövölde tér 7. és a Király utca 105. szám alatti historizáló, háromszintes sarokház homlokzata egy-két részlet (mint például a harmadik szint ikerablakai) kivételével követte az építész elképzelését. Ma már számos részlet hiányzik róla az eredeti külalakjához mérten, de összességében még őrzi a tervezésekor és megépítésekor megvalósult képét.


Lövölde tér 7., Fischer-ház a Király utca sarkán. Klösz György felvétele. (1900)
Kép forrása: FORTEPAN / BFL [HUNGARICANA] [képszám: 82165; orig: BFL / levéltári jelzet: HU_BFL_XV_19_d_1_07_040]

A lakóház tizenhét tengelyes főhomlokzata a Lövölde térre néz. Ma is meghatározó elemei a két armírozott sarokrizalit, valamint a központi három tengely első és második szintjének pilaszteres és szemöldökpárkányos hármas ablakcsoportjai, amelynek hangsúlyát a harmadik szinten a három, többihez mérten kisebb méretű ablak egymáshoz szorosabb elhelyezése folytatja. Az 1876 körül készített fényképen lévő eredeti külalakjához viszonyítva, ma a homlokzatokról hiányoznak a rusztikázott falfelületek, a lábazati párkány (a pincenyílásokkal), az első emeleti ablakok díszes, aedikulás szerkezetei, a sarokrizalitok második emeleti ablakait szegélyező kariatidák, az utolsó két szint közötti frízes párkány, a koronapárkányt tartó konzolok, és nem utolsósorban a sarokrizalitok fölötti mellvédek.


Lövölde tér 7., homlokzati rajz, tervező: Schusbeck Pál (1872)
Kép forrása: E-LEVÉLTÁR [BFL] [levéltári jelzet: HU_BFL_XV_17_b_312_0790_1872]

A Lövölde tér 7. számú Fischer-ház felépítése előtt egy kisebb méretű lakóház állt a telken.[1] Egy 1866-os iratból kiderül, hogy az a Lauffer Vilmos (1823–1895) könyvkereskedő kért kisebb átalakításokra engedélyt, aki „ifjúsági kiadásaival” nagy hírnévre tett szert a Monarchia területén. Legjelentősebb kiadványai közé tartoznak Szalay László Magyarország története című 6 kötetes műve, Thaly Kálmán, Fáy András és Obernyik Károly munkái, valamint gróf Forray Iván Utazási Albuma.[2]

Fischer Péter (1831–1883) budapesti orvos és sebészeti műszergyáros[3] 1872-ben Schusbeck Pál építészt bízta meg a tervek elkészítésével.[4] Schusbeck tervei szerint kezdték el építeni a kétszintes, pincés bérházat. Még ugyanebben az évben egy harmadik emelet építése is megvalósult.[5] A harmadik emelet stílusában és elemeiben kissé eltér az első három szint formáitól, ennek pedig az építészváltás az oka: ezt ugyanis már Prinner Vilmos Gusztáv tervezte.

ismeretlen nagyapa és unokája - Hollós Mór Budapest
Ismeretlen nagypapa és unokája. Hollós Mór fényképészeti műintézete Budapest VII. Király utcza 105. és Lövölde-tér 7. (1910–1935)
Kép forrása: FLICKR [fotobarat2]

1893-ban már özv. Dr. Hilf Józsefné (szül. Táfner Karolin) volt a ház tulajdonosa. A számos általa kezdeményezett átalakítás mellett az 1903-ban kért „fényiroda”[6] az egyik legfontosabb. A kétszintes fényképészeti műteremben 1903 és 1926 között dolgozott Heimlich (Hollós) Mór (1877–1926), a „Magyarországi Fényképészek Özvegy és Árvaalap megalapítója és biz. elnöke, a Fényképészek Asztaltársaságának elnöke”.[7] Őt Pfeifer Antal fényképész követte, aki 1932 és 1954 között működött itt.


A KÖZÉRT dolgozói, Lövölde tér 7. (1955)
Kép forrása: FORTEPAN [HUNGARICANA] [képszám: 1955; orig: KRASZNAI GYULA]

 

Events of the house