This content is not yet translated to English. Please let us know, if you can contribute to this website with translations, which we highly appreciate.

1/1
Content

  Data and description

  A Kéményseprő és Molnár utca között elhelyezkedő épülettömb bár első ránézésre egy házat sejtet, de valójában 3 épületet foglal magába, amik egymástól függetlenül készültek el. Összekötésükre zegzugos folyosók és több lépcsőház is létesült. Az egykori Eskü tér (ma Március 15. tér) 6-os számú épületét Schütz Rezső tervei alapján építették és sokáig Barabás háznak hívták a gyönyörű bérpalotát. Ennek az alagsorában kapott helyet az akkor 4 alkalmazottal megnyitó Mátyás pince, ami pár év alatt a főváros elsőszámú éttermévé nőtte ki magát. A tulajdonos Baldauf (Borostyánkői) Mátyás és neje többször is bővítették a Pincét, először 1914-ben amikor megépült a most 101 éves ún. 7-es számú épület.

  A századforduló kiváló építészpárosa, Révész és Kollár tervei alapján szecessziós stílusban készült el a ház, amihez a már álló 6-os épületet hozzáalakították. Különlegesség, hogy a tervezők eltértek a megszokott stílusjegyektől és új technikákat, anyagokat alkalmaztak. Az eredeti Zsolnay domború csempék még ma is megtekinthetőek és a díszes kovácsoltvas korlátokban is gyönyörködhetünk. Érdekesség, hogy az Erzsébet híd 1965-ös újjáépítésekor kialakított rakpartra vezető út miatt megszüntették a ház előtt lévő villamosfordulókat és leásták az eredeti terepszintet, így nagyjából 3 m-rel alacsonyabbra került az épület bejárata is. Ezt bizonyítandó a dupla magas kapubejárat és lépcsők. Belépve monumentális előtér fogad minket, gyönyörű stukkókkal megkoronázva a teret. Egyedülálló, hogy a felvonó mögött készült egy külön teherlift is és az épület kettős pincével rendelkezik. Olyan híres építészek is dolgoztak a házon mint a Ferihegyi reptér és a Népstadion tervezője ifj. Dávid Károly és itt élt Kadosa Pál Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész is, aki bejárta Európát és az Egyesült Államokat és a legnevesebb helyeken is elkápráztatta közönségét műveivel. Az épület a II. világháborúban is szerepet kapott, mint óvóhely és a Mátyás pince később mint népkonyha. Olyan vendékek jártak itt, mint pl.: Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond, Ronald Reagan, Roger Moore és folytathatnánk a sort más híres színészekkel, politikusokkal, művészekkel.

  Ma a CityHotel Mátyás motel is ezekben az épületekben helyezkedik el fantasztikus panorámát kínálva az ide érkezőknek. A házak története összefonódott a Mátyás pincéével és szerencsére számos érdekes történet maradt ránk valós elmondásokból a XX. század viharos időszakaiból és békésebb éveiből. Az eredeti tervrajzok és fényképek visszarepítenek minket egy elmúlt, de máig emlékezetes korba, egy más világba.

  Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

  Houses nearby