Programs of the house

Október 6. utca 15.

 • Architect:

  Ernő Román , Román Miklós
 • Built:

  1911
 • Build by:

  Schiffer Miklós
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2012
 • Parcel Number:

  24599
 • Research:

  Lelkes Szilvia

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Az V. kerületi Október 6. utca a lipótvárosi telekelosztások nyomán alakult ki a 19. század elején, egy temető helyén. Maga az utca több névváltoztatáson esett át a század folyamán, ezek pontos dátumáról vitatkoznak a források. Annyi bizonyos, hogy a kezdetben Niederlagsgasse, vagyis Raktár utca később a Göttergasse, vagyis Bálvány utca nevet viselte. Az Adalékok a Lipótváros történetéhez kötet ide vonatkozó fejezete szerint a Bálvány elnevezés valószínűleg az ott kivágott Alianthus fáitól ered. (Az Alianthus németül Göttembaum, magyarul Bálványfa.) Más források szerint a Bálvány név egy esetleges félrefordítás eredménye, a Gödi utca helyett. 1941-től gróf Teleki Pál utca; 1945-től ismét Bálvány utca; majd 1953 óta Október 6. utca, az aradi vártanúk emlékére.[1] Az Október 6. utca és a Mérleg utca találkozásánál lévő négyemeletes, belsőudvaros historizáló sarokház Kompere Lajos és neje megrendelésére épült 1912-ben. Az ingatlan tulajdonosa 1928-tól a Textilház Részvénytársaság.[2] Eredeti tervek hiányában mind a tervező, mind pedig a kivitelező kiléte ismeretlen. Budapest Főváros Levéltárának Tervtár részlegében egy kisteher felvonó üzembe helyezéséről találunk 1989-es keltezésű dokumentumokat, illetve az is kiderül, hogy 1991-ben a Mérleg utcai homlokzat kisebb áttervezéseken esett át. Az új portálbejárat tervezője bizonyos Welsz Katalin volt. [3] A ház érdekessége, hogy itt működött a Rotschild család három divatházának egyike. A három divatház a gyakorlatban különböző társadalmi rétegek igényeit hivatott kielégíteni: az édesapánál, Rotschild Ábrahámnál (Bálvány utca 4.) az osztrák "felső tízezer"; az édesanyánál a konzervatívabb divat iránt érdeklődő hazai középosztály, leányuknál, Rotschild Kláránál pedig a fiatal arisztokraták, valamint a legújabb divatirányzatot követő tehetősebb hölgyek vásároltak. [4]

--

FORRÁSOK

[1] Adalékok a Lipótváros történetéhez, 2. kötet. Budapesti Városszépítő Egyesület, Budapest, 1988. 210-235. o., Déry Attila: Belváros - Lipótváros: V. kerület. Terc, Budapest, 2005. 235. o.

[2] Adalékok a Lipótváros történetéhez, 2. kötet. 1988:217

[3] Budapest Főváros Levéltára Tervtár

[4] http://fdk.hu/tanulmanyok/letunt-idok-eltunt-divatok/ii-akik-es-ahol-a-divatra-hatnak-a-divat-kozpontjai/

Events of the house