1/1
Content

  Data and description

  The Octagon Square – Mussolini Square – November 7 Square, i.e. the octagon-shaped Oktogon is one of the most interesting traffic hubs of the capital; beneath it runs the continent’s first underground railway. Its current form was established 150 years ago, at the time of the unification of Budapest. In 1872 the construction of the four main buildings of the square began in Neo-Renaissance style, according to plans by Antal Szkalnitzky and Henrik Koch. In addition to rental apartments, the buildings hosted restaurants and shops on their ground floors.

  Az 1870-es évek egyik legnagyobb építészeti vállalkozása a Sugárút – mai nevén Andrássy út – felépítése volt. Az építéstörténet összefoglalása Budapest Főváros Levéltárának honlapján olvasható, amelyből az alábbi részletet emelem ki: “Az egyezmény értelmében a fővállalkozó Erlanger Bankház filiáléja, a Franco-Magyar Bank 1872-ben megalapította az Általános Magyar Municipális Hitelintézetet a sugárúti építkezés lebonyolítására. E bank a már kisajátított telkeket átvette a Fővárosi Közmunkák Tanácsától, és kötelezte magát, hogy a Sugárutat öt éven, a mellékes útvonalakat tíz éven belül felépítteti. A Tanács vállalta, hogy a még szükséges kisajátítások költségeinek felét fedezi, valamint 1.038.000 Ft-ot fizet a vállalkozóknak az út kiépítéséért. Az út szélességét az Oktogonig terjedő szakaszon 18 ölben, a Kodály köröndig terjedő második szakaszon 24 ölben, a Városligetig terjedő harmadik útszakaszon, az előkertekkel együtt 30 ölben határozták meg.? A tervezés szerint az épületek az első szakaszon három-négyemeletes, a második szakaszon két-háromemeletes bérházak, a harmadik szakaszon villák, amelyek célja hangsúlyozni azt az átmenetet, mely a városi forgalomtól a zöld övezetig, a Városligetig tart. A terület parcellázását a Sugárúti Építő Vállalat a Közmunkák Tanácsával egyetértésben végezte. Az első építési engedélyt a Nagymező és Gyár utca közötti háztömbre adták ki 1872-ben, amelyet Unger Emil tervezett. A következő engedélyt az Oktogon – akkori nevén: Nyolcszög tér – kapta amelyet Szkalnitzky Antal tervei nyomán kezdtek kiépíteni. (Ugyanebben az évben emellett néhány villa megépítésére is engedélyt adott a Tanács a Sugárút utolsó szakaszán.)

  Szkalnitzky Antal életművét több jelentős építészeti pályázati részvétel jellemzi, amelyek által nagyfokú hazai hírnévre tett szert. Épületei közül többek között kiemelhető a Debreceni Színház (1861-1865), a Hungária Nagyszálló (1868-1871), az Egyetemi Könyvtár (1873-1875) és a Nemzeti Színház átépítése (1873-1875). Koch Henrikkel társulva irodát nyitottak Pesten, így valószínűsíthető, hogy Szkalmitzky Koch Henriknek köszönhette megbízatását, aki a Sugárút építésére alapított vállalat műszaki igazgatója volt. Az építés 1863-ban kezdődött meg, az építőmester ifj. Pán József volt – a négy Oktogon téri épületnél három mellett az ő neve szerepel, az Andrássy út 55. számú háznál már Kauser János neve olvasható. A négy épület 1874 őszére készült el. A házak az egységesség elve szerint készültek, részletformáikban mégis eltéréseket mutatnak. Alaprajzi rendszere mind a négy bérháznak más, hiszen Szkalnitzky Antalnak alkalmazkodnia kellett a telek adottságaihoz.

  A zárt sorban álló saroképület főhomlokzata az Oktogon térre néz, összesen tizenegy tengelye van, amelyből öt a kiemelt középrizaliton, három-három a két oldalról csatlakozó, enyhén hátrébb lépő oldalrizaliton áll. Az épület az Andrássy úton és a Teréz körúton további négy-négy tengellyel folytatódik, bejárata az Oktogon felől nyílik. A bérház mai alapszíne rózsaszín, a tagozatok, a díszítmények fehérre vakoltak. A lábazat alacsony, ezt követi a kváderezett földszinti felület, amelyet a főhomlokzaton tizenegy félköríves záródással kialakított nyílás tör meg, amelyek közül a bérház bejárata a főhomlokzat jobb oldali oldalrizalitján található. Az itt található nagyobb üzletek és éttermek az Oktogon órabolt, az Orex, a Subway és a Starbucks.

   

  Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

  Houses nearby