Zárt ház

Petőfi tér 3-5.

+5
 • Architect:

  Wellisch Andor
 • Built:

  1938
 • Build by:

  Salgótarjáni Kőszénbánya RT. Elismert Nyugdíjpénztára
 • Builder:

  Nagy József
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2019, 2017
 • Parcel Number:

  24322/2
 • Photo:

  Zbik Dorina
 • Research:

  Horváth Adriána

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A 3-5 szám alatt álló épület első terveit 1937-ben nyújtotta be Wellisch Andor, a Salgótarjáni Kőszénbánya RT. Elismert Nyugdíjpénztára megbízásából. Az épület eredetileg a mellette lévő XVIII. századi templomhoz csatlakozva épült. Ezeket a terveket változtatás nélkül el is fogadták, a kivitelezéssel pedig megbízták Nagy Józsefet. Így nem sokkal később, 1938-ra meg is épülhetett az impozáns görög-keleti templom mellett ez a vasbeton vázas modern ingatlan.

Az épület külső homlokzata egyébként letisztult, egy kisebb szárnnyal -hét emeletesből három emeletesre vált- csatlakozik a mellette álló templomhoz. Főhomlokzata a Duna felé néz, a középrész kissé kiugrik. Az erkélyek dinamikus sorban követik egymást, alul és fölül pedig egy-egy hosszabb, egymáshoz csatlakozó erkély keretezi az épületet. Az erkélyek korlátai egyébként a terveken romantikusabb, díszesebb formában mutatkoznak meg, mint ahogyan megvalósultak.

A ház különlegessége a márványburkolatú kupolás előcsarnok, illetve az íves lépcsőrész, amin már az Olgyai-testvérek is dolgoztak. A kupola kör üveglapokon át engedi be a fényt az épületbe, nagyon előkelő atmoszférát teremtve. Az előcsarnokon kívül a földszinten helyet kaptak még üzletek, amik mind magas kivitelben készültek, például a Berger Lakásberendező vállalat helyisége faburkolatú mennyezetet kapott. Mellette itt volt még a Fenyves és Fodor ékszerüzlet, és nagyszabású beruházás történt az ötös számmal jelölt üzlethelyiségben, ehhez a terveket Juhász József készítette, a műasztalos pedig Panucza György volt. 

Az emeleteken ahogyan ma is lakások foglaltak helyet, ezek közül pár tulajdonlapja is megmaradt, amik arról tanúskodnak, hogy leginkább tehetős polgárok, főként orvos-és jogászcsaládok birtokoltak ingatlant az épületben. A tulajdonlapi adatokon túl az épületen több márvány emléktábla is emlékeztet minket a ház híres lakóira, ezek tanúsága szerint itt élt Sinkovits Imre Kossuth-díjas színművész, Gerő László építész -és a műemlékvédelem kiemelkedő alakja-, Germanus Gyula keletkutató, Kaesz Gyula építő-iparművész és Lukáts Kató grafikusművész is.

Teljes épület leírás.

Events of the house