Programs of the house

Ráday utca 29.

+6
 • Parcel Number:

  36976
 • Photo:

  Bohus Réka
 • Research:

  Juhász Nóra, Pálóczy Enikő
 • Volunteers:

  Benedek Nóra, Juhász Nóra

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A Ráday utca 29. szám alatti épület két periódusban épült. Az első építkezés 1893-ban kezdődött, az akkor még Soroksárinak nevezett utcában, közvetlenül a Ferencvárosi Dohánygyár épületegyüttesével szemben. Az épület tervezői és egyben tulajdonosai, Wellisch Sándor és Gyula a hosszúkás telek utca felőli részén helyezték el U alakú bérházukat. A földszinten üzlethelyiségek, az emeleteken két középpolgári, komfortosított lakás és két szoba-konyhás komfort nélküli lakás épült. Az épület főhomlokzata gazdagon díszített, erősen eklektikus, aszimmetrikus kialakításával azonban már utal az építészeti ízlés századfordulós változásaira.
Ferencváros és a Ráday utca fejlődésével a környék felértékelődött, így a bérházat 1914-ban tovább építtette Goldner Izrael kereskedő és neje, a bővítés tervezői Löffler Sándor és Béla építészek voltak. Ekkor a telek mind a négy oldaláról körbeépült, emeletenként két új, kétszobás polgári lakás jött létre. A XX. században kisebb átalakítások formálták át a ház lakásállományát és belső képét. Mára az épületet szépen felújították, az utcai homlokzat és a főlépcsőház is az eredeti állapotoknak megfelelően került helyreállításra.

Events of the house