This content is not yet translated to English. Please let us know, if you can contribute to this website with translations, which we highly appreciate.

1/1
Content

    Data and description

    Egy 1891. jún. 23-án kelt adásvételi szerződés alapján a telek Botfai Hűvös József és neje, szül. Heller Mária tulajdonába került. Hűvös József (1848-1914, eredeti néven Hirschel Salamon) Nagykanizsa város zsidó családból származó szülötte. Nagy tiszteletnek örvendő és számos elismeréssel jutalmazott ügyvéd, közgazdász volt, később királyi tanácsosi címmel is kitüntették. 1879 óta tagja volt Budapest törvényhatósági bizottságának. Balázs Mórral alapította a Budapesti Villamos Városi Vasút Rt.-t, melynek keretein belül kiépítette a főváros villamosvasút-hálózatát. Nemesi címet és a Botfai előnevet (ottani birtoka után) 1897-ben szerezte meg. Budapest képviselőtestületének is tevékeny tagja volt, főként a közlekedésüggyel, az infrastruktúra fejlesztésével foglalkozott.

    Az épület 1897-ben épült fel Sivirsky Antal tervei alapján. 1913-ban készített hozzá korszerű felvonót a Wertheim F. és Társa Rt., gombkormányzással, a terveket Deutsch Bernát műépítész készítette. 1943-ban Morbitzer Nándor és cége végezte az átalakítási munkálatokat Fischer Ede új tulajdonos részére. A tervanyagban nyomon követhetőek az 1966-tól kezdődő lakásfelosztási munkálatok, a nagy, tágas helyiségeket sokkal kisebbekre osztották és bérlőknek utalták ki.

    Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

    Houses nearby