Programs of the house

Rákóczi út 74.

 • Parcel Number:

  33606
 • Photo:

  Danyi Balázs
 • Photo:

  Alpern Bernadett
 • Research:

  Mándl Evelin, Tolnai-Pálóczy Enikő
 • Volunteers:

  Bozsó Tímea, Erdész Dávid, Magyari Emilné Györgyi

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Az első világháború idejére esett Löffler Samu Sándor és Löffler Béla négy bérházának tervezése-kivitelezése: dr. Braun Gyula és Weisz Géza ötemeletes bérháza a Karinthy Frigyes utca 14. sz. alatt (1914), a Krisztina körút 73. alatt található Deutsch Lajos ötemeletes bérháza (1915), a Pannónia utca 9. egykor Löbl Ödön és fiai nyomdájának helyt adó bérháza (1915), valamint a Rákóczi út 74-es számú lakó-és áruház.

Utóbbi, az idén százéves ? mára már átalakított homlokzatú - bérház 1914-1915 között épült, feltehetőleg Rosenberg Márk kereskedő megbízásából. Sajnos a ház tervei ? egyetlen homlokzati terv kivételével - elvesztek, de szerencsére jó pár korabeli fotó megőrizte emlékét. Ma a Rákóczi út 74-76. számú épületekbe egy közös bejáraton lehet jutni, a belső udvar is közös. A fennmaradt homlokzati tervet az archív fotókkal összehasonlítva láthatjuk, hogy akadnak kisebb különbségek a terven szereplő és a megvalósult homlokzat között. A szimmetrikus homlokzat legjellegzetesebb elemei a díszes zárterkélyek, valamint a tetőszint/padlástér közepéből kiemelkedő klasszikus kiképzésű, timpanonnal lezárt, hatalmas, több részre osztott ablak voltak. A házon a földszint és magas szintek eleve üzleti funkcióra voltak tervezve; földszintjére Ruttkai Antal és Pál apjuktól örökölt üzletüket ? a későbbi Magyar Divatcsarnokot - 1921-ben költöztették. A nagy forgalommal rendelkező áruház 1925-ben már az épület teljes szélességét elfoglalta a földszinten és a félemeleten. Az áruházat 1928-ban teljesen átépítették, a homlokzaton azonban az első emelettől fölfelé nem változtattak. Az átalakítás és az új berendezés Kozma Lajos nevéhez köthető, az udvart üvegtetővel fedték le, mellyel egy nagy árusító csarnokot nyertek. Az így kapott három szintből, a pincében voltak a raktárak, a földszinten és a félemelet galériaszintjén pedig az árusítás folyt. Az elkészült áruház fényűző és modern volt, jellemzőek voltak a tükör, a márvány és a bronz felületek, valamint hangsúlyos volt még a kockás, illetve mintás gumipadló is. Többek között ez utóbbin is megjelent a később híressé vált mdcs embléma. Az 1930-as években - a ház szomszédos épületeit is bevonva már ? terjeszkedett tovább a Magyar Divatcsarnok. Több korabeli képen is látható, hogy a Rákóczi út 70-76. lakóházai ? változó arányban - mind a Divatcsarnok komplexumához tartoztak. Az 1956-os harcokat mindegyik ház megszenvedte, a Rákóczi út 70-72-t lebontották. A 74. és 76. alatti épületeket pedig Csapó József tervei szerint alakították át 1957-ben, itt nyílt meg 1961-ben az Otthon Áruház. Az azóta már megszűnt áruház ? a három legfelső szintet hosszában felölelő - felirata máig látható a két homlokzat találkozásánál. Mivel sajnos sem a Löfflerék-féle homlokzatból, sem a Kozma Lajos által kialakított belső térből nem maradt fenn mára semmi, így talán még fontosabb a mostani megemlékezés a Rákóczi út 74-ről.

Events of the house