Programs of the house

Rómer Flóris utca 34.

+6
 • Architect:

  Kaszab Miklós , Berkes Jenő
 • Built:

  1911
 • Build by:

  nincs adat
 • Builder:

  Grimm Mór, Steiner József
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2015, 2011
 • Parcel Number:

  12940
 • Photo:

  Nagy Ádám Zoltán
 • Research:

  Sóki Diána
 • Volunteers:

  Sóki Diána

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A Rómer Flóris (egykori Zárda) és a Zivatar utca környékének egyik meghatározó tömbje volt ez az épület. Kállai Ignácz és neje − a ház első lakói – 1911-ben kérték fel Benes Imre és Kaszab Miklós építészeket a lakóház megvalósítására. Kaszab Miklós építész, festő a budapesti Műszaki Egyetemen végzett, majd Párizsban képezte magát. Münchenben és Londonban is dolgozott. Budapesten több bérpalotát épített.

A ház élete igen mozgalmas volt, egykor pékség, hentesüzlet és patika is működött benne. Levéltári adatok alapján tudhatjuk meg, hogy a ház első sütőmestere Ganzl (Gansl) Fülöp nevéhez kötődik a szárítókemence, lisztraktár, péküzlet és sütőkonyha építésének kérelme. 1933-ból származnak a pékműhely kéményének tervei. 1936-ban pedig Szabó Árpád pék nevéhez fűződnek gépfelállítási tervek egy Salzer féle dagasztógép elektromotorjához kapcsolódóan. A péküzlet mellett 1912 tavaszán az épületben élelmiszerbolt nyílt, melyről a korabeli hírekben is olvashatunk: „A tanács, mint ismeretes, elhatározta, hogy a II. kerületi Rózsadombi lakosság kérelmére a Rózsadombon élelmiszerárusító üzletet nyit. Ez az új üzlet kedden, e hó 17-én fog megnyílni a Zárda utca 34. szám alatti házban. Ugyancsak új élelmiszerárusító üzletet nyitott a főváros a Mester utca 4. számú házban is. Mindkét üzletben juhhús és kolbászáruk, baromfi, vaj, tojás és túrófélék kaphatók.”

1933-ban 10 új erkéllyel bővítették az épületet. Az építőmester ifj. Dobrovits Ferenc volt. Az épület a rákövetkező években újabb átalakításokon esett át. 1948-ban a háztulajdonos már az Országos Társadalombiztosító Intézet. Ebből az évből maradtak fent Dezső Vilmos tervezőtől lakások helyreállításának tervei.

Pár évre rá, az 50-es években, a lakásfelosztások értelmében a meglévő tereket kisebbekre osztották és több új lakója is lett az épületnek. 1964-ben, mikor a Zivatar utca felőli sarkon Áruda, önkiszolgáló közért nyílik, a terveket Bencés László készíti el, berendezési alaprajzokkal együtt. Érdemes még megemlíteni, hogy néhány házzal arrébb, a Rómer Flóris utca 28-as házszám alatt vásárolt lakást 1941-ben ismert magyar írónk, Márai Sándor. Miközben a Mikó utcában lakott "minden eshetőségre" számítva itt is fenntartott egy kicsiny öröklakást. A Mikó utcai ház 1945-ös pusztulása után költözött ide Leányfaluról, majd innen 1948-ban Genfbe emigrált. Budapestről szóló műveiben megismerhetjük ennek a környéknek hangulatát, találkozhatunk a kerületet lakók alakjával is. Érdemes belelapozni.

Events of the house