This content is not yet translated to English. Please let us know, if you can contribute to this website with translations, which we highly appreciate.

1/1
Content

  Data and description

  1911-es építésétől kezdve a környék egyik meghatározó tömbje volt ez a népies stílusú sarokház. Udvarát sokáig a friss kenyér illata lengte be, köszönhetően a földszinten működő, több tulajdonost megélt pékségnek. A magyar ipar almanachja szerint a ház első pékmestere, Gansl Fülöp az I. világháború alatt a német hadsereg egyik gyalogsági egységének, a Jäger Divisionnek főpékje volt.

  A Rómer Flóris (egykori Zárda) és a Zivatar utca környékének egyik meghatározó tömbje volt ez az épület. Kállai Ignácz és neje − a ház első lakói – 1911-ben kérték fel Benes Imre és Kaszab Miklós építészeket a lakóház megvalósítására. Kaszab Miklós építész, festő a budapesti Műszaki Egyetemen végzett, majd Párizsban képezte magát. Münchenben és Londonban is dolgozott. Budapesten több bérpalotát épített.

  A ház élete igen mozgalmas volt, egykor pékség, hentesüzlet és patika is működött benne. Levéltári adatok alapján tudhatjuk meg, hogy a ház első sütőmestere Ganzl (Gansl) Fülöp nevéhez kötődik a szárítókemence, lisztraktár, péküzlet és sütőkonyha építésének kérelme. 1933-ból származnak a pékműhely kéményének tervei. 1936-ban pedig Szabó Árpád pék nevéhez fűződnek gépfelállítási tervek egy Salzer féle dagasztógép elektromotorjához kapcsolódóan. A péküzlet mellett 1912 tavaszán az épületben élelmiszerbolt nyílt, melyről a korabeli hírekben is olvashatunk: „A tanács, mint ismeretes, elhatározta, hogy a II. kerületi Rózsadombi lakosság kérelmére a Rózsadombon élelmiszerárusító üzletet nyit. Ez az új üzlet kedden, e hó 17-én fog megnyílni a Zárda utca 34. szám alatti házban. Ugyancsak új élelmiszerárusító üzletet nyitott a főváros a Mester utca 4. számú házban is. Mindkét üzletben juhhús és kolbászáruk, baromfi, vaj, tojás és túrófélék kaphatók.”

  1933-ban 10 új erkéllyel bővítették az épületet. Az építőmester ifj. Dobrovits Ferenc volt. Az épület a rákövetkező években újabb átalakításokon esett át. 1948-ban a háztulajdonos már az Országos Társadalombiztosító Intézet. Ebből az évből maradtak fent Dezső Vilmos tervezőtől lakások helyreállításának tervei.

  Pár évre rá, az 50-es években, a lakásfelosztások értelmében a meglévő tereket kisebbekre osztották és több új lakója is lett az épületnek. 1964-ben, mikor a Zivatar utca felőli sarkon Áruda, önkiszolgáló közért nyílik, a terveket Bencés László készíti el, berendezési alaprajzokkal együtt. Érdemes még megemlíteni, hogy néhány házzal arrébb, a Rómer Flóris utca 28-as házszám alatt vásárolt lakást 1941-ben ismert magyar írónk, Márai Sándor. Miközben a Mikó utcában lakott “minden eshetőségre” számítva itt is fenntartott egy kicsiny öröklakást. A Mikó utcai ház 1945-ös pusztulása után költözött ide Leányfaluról, majd innen 1948-ban Genfbe emigrált. Budapestről szóló műveiben megismerhetjük ennek a környéknek hangulatát, találkozhatunk a kerületet lakók alakjával is. Érdemes belelapozni.

  Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

  Houses nearby