Zárt ház

Széchenyi rakpart 5.

  • Parcel Number:

    24662
  • Second address:

    Széchenyi utca 2.
  • Research:

    Steurer Tamara

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Az egyszerűségében is szép épület remekül illeszkedik a Magyar Tudományos Akadémia és az Országház között a Duna partján húzódó paloták sorába a mai Széchenyi rakpart - Széchenyi utca sarkán, bejárata a Széchenyi utcában kapott helyet. [1] A négyemeletes épület rakparti homlokzata horizontálisan szimmetrikus, mindkét oldalán enyhe sarokrizalitot alakítottak ki, melyek mindegyik emeletén két-két ablaknyílást láthatunk. A földszint kváderezett, összesen 11 kerek záródású ablaknyílása van. Az I. emeletet két övpárkány fogja közre, ami végigfut az épületen, míg egy harmadik a III. és IV. emeletet választja el, összefogva a II. és III. emeleteket. Az ablakokat, melyek itt már négyszögletes záródásúak, a középrészen két, míg az oldalrizalit ablakait összesen csak három, oszlopszékkel rendelkező pilaszter fogja közre. A II. emeleten rizalitok piedesztáljai között balusztrádsor húzódik, mintegy erkélyt imitálva. Ezen az emeleten középen láthatunk egy három ablak hosszúságú nyitott, bábos korláttal ellátott erkélyt, ami megismétlődik a III.-on is, ahol viszont az ablakok alatti falrészt füzér díszíti. A homlokzat hangsúlya a II. és III. emeleten van, ezt erősíti, hogy a III. emelet ablakai íves oromzatokkal vannak ellátva. A IV. emelet ablakai ismét oszlop nélküli kerek záródásúak, megszűnik a falak kváderezése is. Az épület függőlegesen 9 részre tagolható a 2-2 rizalitot és a középső 7 ablakot számolva. A Széchenyi utca homlokzata szinte teljesen megegyezik a rakpartival, különbség csupán annyi, hogy a jobb oldali rizalit elmarad, valamint a földszinten a középső ablak helyén a bejáratot találjuk.

Az ingatlan belső, nyújtott nyolcszögletű udvarral rendelkezik az első emeleten (a földszint ezen területén egy, a későbbiekben kialakított tanácsterem kapott helyet). Két lépcsőházat is találhatunk, amik az udvar két átellenes oldalán helyezkednek el. Az épület alaprajza alapvetően négyzet alakú, ahol minden szinten L alakban elhelyezve parkettával borított irodahelyiségek vannak, ezek mérete változó (nagyjából 8-30 m2 közöttiek), továbbá emeletenként 2-2 női és férfi vizes helyiség is kialakításra került. [2]

Az épület 1871-ben a Kassa-Oderbergi Vasút igazgatósága számára készült el. A társaság 1866-ban kapta meg az engedélyt, hogy Magyarországot és a sziléziai porosz vasúthálózatot a legrövidebb úton kösse össze. A fővonal a sziléziai ipar- és bányavidék és Kassa között futott, amely később az újonnan megalakított Csehszlovákia területére került, végül pedig a társaság 1921-ben állami kézbe került. [3]

A házat Benkó Károly és Kolbenheyer Ferenc tervezték, akik a kor elismert építészei voltak és több alkalommal is együtt dolgoztak, mint például az új Lloyd palotánál vagy a VI. Szondi utca 77-nél, ahol ma a Szépművészeti Múzeum könyvtára kapott helyet.

A rakparti épület sohasem szolgált lakóházként, felépítése óta intézményeknek adott szállást, vagyis mindig irodaház volt. 1889-től hozzávetőlegesen 1938-ig a Kassa-Oderbergi Vasút kirendeltsége működött benne, melynek igazgatója Wochmer Benjámin volt. 1944-ben a Magyar Királyi érc- és fémvizsgáló intézet, valamint a Magyar Királyi nemesfém hitelesítő hivatal tevékenykedett itt. A ház a Magyar Királyi Államkincstár tulajdona volt. Az épületben működött intézmények között volt 1891-ben a Magyar Királyi Postatakarékpénztár (alapítva 1880) is. 1983-ban a BME Magasépítési Tanszéke elvégezte az épület felmérését, 1988 folyamán is felújítási munkákat végeztek benne, amely Danyi István építésvezető irányítása alatt folyt. Az épületben lakók nincsenek és nem is voltak. [4] 1988-ban megkezdte beköltözését az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, amely ma Nemzeti Adó- és Vámhivatalként a Széchenyi rakpart - Akadémia u. - Széchenyi u. által határolt épülettömbben működik.

Teljes épületleírás.

Events of the house