This content is not yet translated to English. Please let us know, if you can contribute to this website with translations, which we highly appreciate.

1/1
Content

  Data and description

   

  Az ötszintes, zárt sorban álló szecessziós sarokház egy zárt udvarral rendelkezik. A Tátra utcára néző, északnyugati homlokzat tizenhárom tengelyes, a Szent István körúti pedig öttengelyes. Lábazat nincs, a földszint sávozott felületű. Az északnyugati homlokzat középső hét tengelyében a pinceszint ablakai is láthatóak a homlokzaton, a középső tengelyben van egy lejáró. A nyílások a pince- és földszinten egyenes záródásúak. A főbejárat a körúti homlokzat középső tengelyében helyezkedik el és patkó formájú a lezárása, margarétás  minta veszi körül és egy zárterkély helyezkedik el felette. A földszintet párkány választja el az első emelettől. A Tátra utcai homlokzat második és tizenkettedik tengelyében, valamint a főhomlokzat közepén három tengelyt átfogó, finoman kiugratott rizalitszerű falsávok helyezkednek el. A lekerekített sarkon egy erkély kapcsolja össze a két homlokzatot. Az ablakok egyenes záródásúak és egy rusztikus, alul-felül négyzetekkel kiemelt sáv köti össze őket a szárak közepénél. A rizalitokon és a zárterkélyen a nyílások ornamentikus keretelésűek és egy-egy virágdíszítésű korong helyezkedik el felettük a homlokzaton.

  A második emelet egyenes záródású ablakai a sarokrész egy-egy tengelyében lefele félköríves köpenyűek, ezt virágminta díszíti. A rizalitszerű elemeken egy alul felfele kerekedő félköríves beugratott sávval kapcsolódnak össze a fentebbi emelettel, ezt belül virágminta, a keretnél ornamentikus elemek díszítik. A lekerekített sarkot a harmadik emeletig, valamint a zárterkély sarkát is ornamentikus díszítés emeli ki. A harmadik emelet egyenes záródású nyílásait a körúti homlokzaton és az oldalhomlokzat rizalitjain pilaszterszerű, finoman sávozott, felül virágmotívumos elemek tagolják. A főhomlokzat középső tengelyében kilépővel zárul a zárterkély, korlátja zárt, középen homorú, geometrikus díszítésű. A harmadik emeletet a negyediktől két lemezből és köztük üres frízből álló párkány választja el. Az oldalhomlokzaton a rizalitszerű elemek tengelyében, a főhomlokzaton a második és negyedik tengelyben ornamentális kovácsoltvas korlátú erkély nyílik. Az egyenes záródású nyílásokat két geometrikus díszsáv, szemöldökpárkányuknál sávozott felület köti össze. A főpárkány frízén hullámzó és geometrikus formák futnak, konzolok támasztják alá.  A kétszárnyú, margaréta mintás, kovácsoltvas kapun belépve az előtérbe jutunk, aminek falfelületét a magasság harmadáig csempék borítják. A központi udvarból két egy fő- és egy melléklépcső is felvisz az emeletekre. A lépcsőház korlátja harmonizál az épület díszítésével, ornamentikus és geometrikus formák hullámzó váltakozása látható rajta. Belülről látható, hogy egy mezzanin van ráépítve a negyedik emeletre. A függőfolyosós belső homlokzatok díszítése is geometrikus, a nyílások egyenes záródásúak.

   

   

  Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

  Houses nearby