This content is not yet translated to English. Please let us know, if you can contribute to this website with translations, which we highly appreciate.

1/1
Content

  Data and description

  A lakóház építtetője Haraszti Jelinek Henrik úr (1853-1927) volt, aki tanulmányai befejezése után az apja, Jellinek Mór által alapított Budapesti Közúti Vasúti Társaságban dolgozott, majd a cég vezérigazgatója lett (1883?1911). Az I. világháború végén megindult Új Nemzedék című lap kiadója és támogatója volt. Jelentős szerepet játszott a fővárosi vasúti hálózat kiépítésében, valamint a főváros és környéke helyiérdekű vasutakkal (HÉV) történő ellátásában. Ezért “haraszti” előnévvel magyar nemességet és udvari tanácsosi címet is kapott.

  A tervanyagban megtalálható a Barta Károly által 1923-ban Barta Erzsébet virágüzletének portáljához készített terve, Ébner Rezsőné portálját 1972-ben pedig Füredi Béla és társai tervezték. 1929-ben egy garázst alakítottak át, 1931-ben pedig a Philips Rt. reklámtábla terveit készíttette. 1933-ban Jellinek Alfonz Barta Károly tervei szerint átalakította a második emeletet, amelyen egyedül lakott. Az ostrom alatt Jellinek úr a pincében elbújva halt éhen. A ház nagy részében 1944 körül a nyilasok tanyáztak, majd a háború után a szociáldemokrata párt költözött ide.

  Még a háború ideje alatt itt élt Mácsai István festő, akinek apósa a 2. sz. alatt fűzőszalont üzemeltetett. Mácsai mesélte, hogy Lőwy bácsi, az újságos ült a ház előtt és mikor megérkezett a Mai Nap c. lap, akkor a hídfőnél levő rikkancsnak mindig ültéből kiáltott, hogy: “Maiii Naaaap”. A Fiume nevű kávékereskedés egyik fióküzlete itt üzemelt, valamint volt itt a házban vámhivatal is, amit a rendszerváltás után a Novotrade szerzett meg magának. A Hegedűs Gyula utca sarkán volt a Víg Matróz nevű hely, ahonnan Jókai bableves illata szállt az elbeszélések szerint.

  A zárt sorban álló sarokház ötszintes, egy belső udvarral rendelkezik. Az északnyugati, Hegedűs Gyula utcai homlokzata tizenöt tengelyes, lemetszett sarka egytengelyes, körúti homlokzata pedig héttengelyes. A két homlokzat sarok felé eső, valamint a körúti szélső tengelyében rizalit ugrik ki. Az egyszintes lábazat felett sávozott a homlokzat. A nyílások félkörívesek, az oldalhomlokzaton néhol osztottak, így fenn ikerablak-szerűek.

  A főbejárat a körúti homlokzat középső tengelyében nyílik, két oszlopszékes oszlop keretezi. Az előtér pilaszterekkkel tagolt, színes festése márványokat imitál, lezárása keresztboltozatos. A lift rácsa ornamentális, kovácsoltvasból készült. Az udvaron mozaikszerű a padló, a földszint sávozott, minden szinten függőfolyosó fut.

  Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

  Houses nearby