Programs of the house

Szent István körút 18.

+9
 • Built:

  1895, 1896
 • Build by:

  nincs adat
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2016
 • Parcel Number:

  25106
 • Second address:

  Hegedűs Gyula utca 2.
 • Photo:

  Dési Kiszti
 • Research:

  Bede-Fazekas Janka
 • Volunteers:

  Tőtős Mária

Description


,A lakóház építtetője Haraszti Jelinek Henrik úr (1853-1927) volt, aki tanulmányai befejezése után az apja, Jellinek Mór által alapított Budapesti Közúti Vasúti Társaságban dolgozott, majd a cég vezérigazgatója lett (1883?1911). Az I. világháború végén megindult Új Nemzedék című lap kiadója és támogatója volt. Jelentős szerepet játszott a fővárosi vasúti hálózat kiépítésében, valamint a főváros és környéke helyiérdekű vasutakkal (HÉV) történő ellátásában. Ezért ?haraszti? előnévvel magyar nemességet és udvari tanácsosi címet is kapott.

,A tervanyagban megtalálható a Barta Károly által 1923-ban Barta Erzsébet virágüzletének portáljához készített terve, Ébner Rezsőné portálját 1972-ben pedig Füredi Béla és társai tervezték. 1929-ben egy garázst alakítottak át, 1931-ben pedig a Philips Rt. reklámtábla terveit készíttette. 1933-ban Jellinek Alfonz Barta Károly tervei szerint átalakította a második emeletet, amelyen egyedül lakott. Az ostrom alatt Jellinek úr a pincében elbújva halt éhen. A ház nagy részében 1944 körül a nyilasok tanyáztak, majd a háború után a szociáldemokrata párt költözött ide.

,Még a háború ideje alatt itt élt Mácsai István festő, akinek apósa a 2. sz. alatt fűzőszalont üzemeltetett. Mácsai mesélte, hogy Lőwy bácsi, az újságos ült a ház előtt és mikor megérkezett a Mai Nap c. lap, akkor a hídfőnél levő rikkancsnak mindig ültéből kiáltott, hogy: ?Maiii Naaaap?. A Fiume nevű kávékereskedés egyik fióküzlete itt üzemelt, valamint volt itt a házban vámhivatal is, amit a rendszerváltás után a Novotrade szerzett meg magának. A Hegedűs Gyula utca sarkán volt a Víg Matróz nevű hely, ahonnan Jókai bableves illata szállt az elbeszélések szerint.

,A zárt sorban álló sarokház ötszintes, egy belső udvarral rendelkezik. Az északnyugati, Hegedűs Gyula utcai homlokzata tizenöt tengelyes, lemetszett sarka egytengelyes, körúti homlokzata pedig héttengelyes. A két homlokzat sarok felé eső, valamint a körúti szélső tengelyében rizalit ugrik ki. Az egyszintes lábazat felett sávozott a homlokzat. A nyílások félkörívesek, az oldalhomlokzaton néhol osztottak, így fenn ikerablak-szerűek. 

,A főbejárat a körúti homlokzat középső tengelyében nyílik, két oszlopszékes oszlop keretezi. Az előtér pilaszterekkkel tagolt, színes festése márványokat imitál, lezárása keresztboltozatos. A lift rácsa ornamentális, kovácsoltvasból készült. Az udvaron mozaikszerű a padló, a földszint sávozott, minden szinten függőfolyosó fut.


Events of the house