Zárt ház

Szent István körút 19.

+2
 • Built:

  1895
 • Build by:

  nincs adat
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2016

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A Szent István körút 19. és a Nagy Ignác utca sarkán egy háromemeletes, neoreneszánsz bérház áll. Földszintjén üzletek kaptak helyet, félköríves záródású ablakokkal, a bejárat pedig a körúti homlokzat bal oldalán, balról a harmadik ablak alatt található. Az épület saroképület, a körúti homlokzata nyolctengelyes, a Nagy Ignác utcai homlokzata pedig 13 tengelyes. A homlokzat egységesen apró, barna kváderkövekből áll. Az ablakok mind a három emeleten egyenes záródásúak, csak a díszítésben különböznek. Az első emelet ablakai felett egyhén domború timpanon látható, a második emelet ablakai felett egy egyenes záródású kőkeret található, a harmadik emelet ablakai felett pedig oroszlánfejre? emlékeztető kődíszítés látható. Az első emeleten a középső három, a második valamint a harmadik emelet középső, tehát a negyedik ablak előtt kovácsoltvas erkély látható, ami valószínű nem eredeti, csak a díszes talpazata. A körúti homlokzat jobb oldalán, a sarokzárt erkélyhez közeli oldalon kettős ablak található, amelynek a homlokzata kiugrik a fal síkjából A Nagy Ignác utcai homlokzat jóval szélesebb, mint a körúti homlokzat, de ugyanolyan díszítést kapott, de itt más a sorrend. A homlokzat síkjából a bal oldalon, a jobb oldalon, valamint a középső három ablak homlokzattal együtt kiugrik a fal síkjából, és csak ezek az ablakok kaptak enyhén domború ablakdíszítést. Nem úgy, ahogy a körúti homlokzat, mivel ott az első emelet ablakai felett végig domború timpanon látható. Az első emelet többi ablakait egyenes záródású kőtömb díszíti, ahogy a második emelet ablakait is. A Nagy Ignác utcai homlokzatát az első emeleten kovácsoltvas erkély díszíti, amely a középső három ablak előtt található. A második emelet felett végig a homlokzaton egy egyszer díszítésű szemöldökpárkány fut végig. A sarokzárt erkély félkör alakú, három-három ablaka egyenes záródású, de a homlokzata sima felületű kváderkövekből áll. Az első és a második emelet három ablaka alatt díszítésként ballusztrádsor fut végig, a harmadik emelet ablakai alatt nincs díszítés. A sarokzárt erkély első emeleti ablakai felett díszítésként egy női fej látható, a második emelet ablakai felett pedig virágmotívumokkal díszített kőtömb látható.

A tervtári anyagok szerint 1906-ban Csetei báró Herczeg Péter tulajdonában van a bérház, aki Freissher Antal magánmérnökkel készíteti el az átalakítási terveket. Ebből a tervanyagból sajnos nem derül ki, hogy ki a ház tervezője, valóban megállja-e a helyét az a kijelentés, hogy Pucher József tervei alapján felépült bérházról van-e szó? 1935-ben a lakóház tulajdonosa Krassó Ilona úrnő volt, aki augusztus 24-én boltkapuzatot állítatott fel. 1939-ben a ház tulajdonosa már a budapesti Lipótvárosi Ingatlanforgalmi Rt., akitől Weiss Manfréd veszi meg a házat és Selmeczi Endre építőmester segítségével átalakítatja. 1942-ben már Sostarich Lajos a bérház tulajdonosa, aki az átalakításhoz Kerner Zoltán okleveles építészmérnököt kéri fel. A statikus Székely Hugó. 1982-ben felújítást végez a bérházon a Városépítési Tudományosé és Tervező Intézet Rab Ildikó tervei alapján.

Pucher József (1836-1904) építész nevéhez számos „palotanegyedi palota” köthető: pl. az Andrássy út 54 szám alatt álló, 1880 körül épült eklektikus épület, a 8. kerületi Károlyi István palota, amelyet 1896 és 1871 között tervezett Pucher Skalnitzky Antallal együtt, valamint a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárnak helyet adó, a Szabó Ervin tér 1. szám alatt található Wenckheim-palota is.

Mivel a bérház eredeti tervei nem maradtak meg, ezért nem tudjuk pontosan, hogy Pucher Józsefhez köthető-e a Szent István körút 19. szám alatt álló épület. De a munkásságát összehasonlítva a körúti bérházzal, van hasonlóság a neorenánsz épület, valamint a késő historizáló és eklektikus palotái és bérházai között.

 

A teljes dokumentáció letölthető itt.

Events of the house