Programs of the house

Szent István körút 2.

+8
 • Architect:

  Kauser Gyula
 • Built:

  1898, 1899
 • Build by:

  Foglár Lajos
 • Builder:

  Fejér Lajos
 • Function:

  lakóépület
 • Researched:

  2017, 2016
 • Parcel Number:

  25117
 • Second address:

  Jászai Mari tér 3.
 • Photo:

  Dési Kriszti
 • Research:

  Banai Zsófia
 • Volunteers:

  Primusz Éva

Description


,A bérházat nagyságos Foglár Lajos úrnak és feleségének megrendelésére tervezte Kauser Gyula (1855-1920) építész. A terveket 1898-ban hagyták jóvá, amelyeken 1899-ben még némileg módosítottak, eszerint a mai ötemeletes épület még csak négy emelettel rendelkezett. A ház következő tulajdonosa, özvegy vágfalvi Quittner Zsigmondné úrnő kérésére húztak rá a házra még egy emeletet 1928-ban. A tervező, Quittner Ervin építészmérnök ? Quittner Zsigmond építész fia ? is a ház tulajdonosai közé tartozott. Az emelet kivitelezését Fejér és Dános építési vállalkozók végezték.

,Sajnos a ház építtetőjéről, Foglár Lajosról azonkívül, hogy magánzó volt, egyelőre nem sokat tudunk. Quittner Zsigmond (1859-1918) nevét többen hallották, hiszen neves építész volt, aki az eklektika és szecesszió stílusában alkotott. A legismertebb általa tervezett épület a ma is méltán híres Gresham-palota.

,Kauser Gyula a 20. század elején több monumentális alkotást hagyott maga után, mint például a Magyarországi Munkások Rokkant- és Nyugdíjintézetének budapesti székházát vagy az egri irgalmasok kórházát és elmegyógyintézetét. Életéről nem sokat tudunk.

,Fejér Lajos 1877-ben született. A Műegyetemen szerzett építészmérnöki diplomát. Dános Lászlóval, aki 1884-ben látta meg a napvilágot, alapított cége egyike volt az ország legnagyobb építési vállalatainak. Fejér és Dános a budapesti kislakás-építkezések megindítói közé tartoztak, amely érdemeik alapján 1927-ben kormányfőtanácsossá nevezték ki őket. Vállalatuk több budapesti köz- és magánépületet, köztük a budapesti ortodox hitközség Kazinczy utcai templomát, továbbá számos vidéki törvényszéki palotát és gyárat épített.

,A Szent István körút 2. száma alatt álló épület ötemeletes, magastetős sarokház, trapéz alaprajzú zárt belső udvarral. A bérház utcára néző homlokzatainak elrendezése nem egészen szimmetrikus, a körútra néző héttengelyes, míg a Pozsonyi útra néző homlokzat nyolctengelyes. Mindkét homlokzat szélső tengelyét enyhe rizalittal hangsúlyozták. A rizalitok mindkét oldalon az V. emeleten válnak hangsúlyossá, hiszen egy belső összefüggő erkélyt zárnak közre a IV. emeleten ülő széles párkányzattal együtt.

,Eredetileg emeletenként hat lakást alakítottak ki a lakóépületben. Sisaktorony és oromzat is szerepel az eredeti homlokzati tervekben, amelyek a megépítést követően, egykor a bérházat díszítették, sajnos ezek már nem láthatóak. Az ötödik emelet átalakításairól még 1938-ban is nyújtottak be terveket. 1941-ben szükség óvóhelyet hoztak létre a házban. Ettől kezdve már csak a lakásokat és az üzlethelyiségeket érintő átalakítások zajlottak le. Az épület meglehetősen jó állapotban van, a belső homlokzatai frissen festettek.

,A házban lakott 1996 és 2003 között Faludy György író és költő, amelyről a főbejárat melletti márványtábla emlékezteti az arra járókat.


Events of the house