Zárt ház

Szent István körút 21.

 • Built:

  1886
 • Build by:

  Herz Tivadar, Herczog Péter
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2016
 • Parcel Number:

  25032
 • Second address:

  Nagy Ignác u. 20.
 • Photo:

  Valastyán Igor
 • Research:

  Kiss Zsuzsanna

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A Szent István körút 21. szám alatt álló, négyemeletes, neoreneszánsz stílusú sarokházat a svájci származású magyar építész, Ray Rezső Lajos tervezte Herz Tivadar és Herczog Péter számára. Az épület körúti homlokzata kilenctengelyes, vízszintesen tagolt, a Nagy Ignác utcai homlokzata pedig hattengelyes. A földszinten üzletek kaptak helyet. Középen, a középtengely alatt található a félköríves záródású bejárat. Az épület homlokzata vízszintesen, az első emelet ablaksora, valamint a harmadik emelet ablaksora felett tagolt, az épület síkjából kiugró, vízszintesen végigfutó díszítésről van szó. Az ablakok mind a négy emeleten egységesen téglalap alakúak és egyenes záródásúak, kőkeret fogja közre őket. Kivétel a negyedik emelet ablakai, amelyek felül domború záródásúak, az ablakok között pedig lefelé keskenyedő, felül voluta díszítésű pilaszterek kaptak helyet. A második emelet, középső három ablaka a díszítésben különböznek a többitől, mivel ezeket az ablakokat felülről timpanon díszíti. A homlokzaton, függőlegesen, a középső tengely vonalában, az első, a második és a harmadik emelet ablakai előtt kovácsoltvas erkély látható. A negyedik emelet felett, a főpárkányon fogvájatszerű díszítés fut végig, megszakítva oroszlánfej díszítéssel, amelyek a negyedik emelet ablakai között lévő pilaszterekkel egyvonalban kaptak helyet. A Nagy Ignác utcai homlokzat ugyanolyan díszítést kapott, mint a körúti homlokzat, de jóval egyszerűbb.

Ray Rezső 1868-ban érkezett az országba és olyan középületek köthetőek a nevéhez, mint a Lukácsfürdő, az egykori Royal szálló és az egykori Vadászkürt Szálló, valamint számos magán- és bérházat is tervezett Pest-Budán.

Ray Rezső munkássága a neoreneszánsz stílushoz köthető, épületein egyaránt felfedezhetőek a reneszánszra jellemző stílusjegyek.

A Szent István körút 21. számú ház 1886-ban készült el Ray tervei alapján, amelyet a tervtári anyagok szerint 1912-ben banképületté alakította át Ray (Ray Rezső Vilmos, Ray Rezső Lajos fia) és Strausz építészek. A szobákból, konyhákból, folyosóból, fürdőkből és cselédszobákból bankhelyiséget, főnöki irodát és safe-t alakítottak ki a földszinten.

Ismeretlen dátum (a tervanyagból nem derül ki): Nagyságos Glück Sándor portál építkezése, valamint Hermann József fodrászmester üzletének kialakítása Emmer Alajos berendezéstervei alapján az épület földszintjén.

1929-ben (Lipót krt. 21. hrsz. 25032) Tekintetes Stühmer Frigyes cacao- és csokoládégyár átalakítása Sturm Károly építőmester tervei alapján készült el.

1932-ben újabb átalakítás történt Schmelcz Emil Úr részére, amely során az épületben található üzletéből lépcső építése történt meg, amely a pincébe vezetett, valamint a lépcsőhöz a főfalba ajtórést is építettek. A kivitelező Ruzsi? Károly kőmíves mester volt.

Ismeretlen dátum, szintén átalakítás Hegyi Sándor építőmester segítségével. A cím ekkor már Szent István körút 21 (25032 hrsz).Utolsó átalakítás 1993-ban történt meg Kalmár Tibor tervei alapján.

A teljes dokumentáció letölthető itt.

Events of the house