Zárt ház

Szent István körút 3.

+3
 • Built:

  1900
 • Build by:

  Müller János
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2016
 • Parcel Number:

  25014
 • Second address:

  Falk Miksa u. 32.
 • Photo:

  Szokodi Bea
 • Research:

  Tóth Anna

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A Szent István (eredetileg Lipót) körút 3. szám alatti 1900 körül épült bérpalota megrendelője Müller János volt. Bár a ház eredeti tulajdonosáról nem sokat tudni, az egyik későbbi tulajdonosról annál többet. Lánczy Leóné, a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank vezérigazgatójának felesége volt. A bankárfeleség a századelőn elegáns megjelenése mellett jótékonyságával tűnt ki. Tagja volt többek között a magyar ipar termékeinek népszerűsítését zászlójára tűző Tulipánkert Szövetségnek, elnökölt a Magyar Képzőművészek Egyesületének Segítő-alapja javára rendezett nagyszabású művészestélyen, illetve az I. világháború alatt aktívan részt vett a Budapesti Központi Segítő Bizottság munkájában.

Az épület a Szent István körút és a Falk Miksa utca által határolt, nyújtott trapéz alakú telken fekvő sarokház. Az ötszintes bérház északkeleti, horizontális hangsúlyú homlokzata a Szent István körútra néz. A homlokzat kilenctengelyes. A két szélső tengelyen, melyeket rizalit hangsúlyoz, az I. és II. emeleteken kőmellvédes nyitott erkélyek vannak. A földszint és az I. emelet felett a homlokzat teljes szélességében, míg a III. emelet felett a sarki tengely kivételével végig kőpárkányzat húzódik. Az egyenes záródású nyílásokat emeletenként eltérően díszített kőkeret és szemöldökgyám keretezi. Az izgalmas és változatos homlokzati elemek közül is kitűnik azonban a sarokrizalit egyik erkélye alatt megbújó oroszlánfejes konzol. A lábazat felett a földszinti és az I. emeleti homlokzat sávozott, a II-IV. emeletig pedig, a sarki rizalit nyílásait közrefogó pilasztereket kivéve, sima felületű. A két korinthoszi oszlop által közrefogott bejárati kapu gazdagon díszített szemöldökgyámja konzolként támasztja alá az I. emeleti kőmellvédes erkélyt. A tető szegélyeként a homlokzat felett végig, a rizalitoknál kiemelten díszített kőkorlát húzódik.
A Falk Miksa utcai, a Szent István körútinál jóval szélesebb, huszonegytengelyes homlokzat főbb elemei követik a körúti mintákat. A jobbról a hetedik és a tizenhetedik tengely I. és II. emeleti szintjein kőmellvédes nyitott erkélyek húzódnak. Itt visszatér az oroszlánfej-motívum. A tizenhetedik tengelyen található emellett a ház másik bejárata, melynek szemöldökgyámja a körúti kapuéval azonos funkciót tölt be.
A Szent István körúti kapun át a házba lépve antikizáló motívumokkal díszített, pilaszterekre támaszkodó kupolasorral fedett kapualjba jutunk. A falakat, illetve a kupolákat díszítő reliefeket kontrasztos sárga-fehér festés emeli ki. Ez a színvilág a gangos udvarban is visszaköszön, amely a kapualjon át érhető el. Ez az udvarrész azonban csak ez egyik, a házhoz tartozó két udvarrész közül. Az épület déli traktusában lévő udvarrész egyrészt a két udvart elválasztó épületszárny földszintjén található átjárón, másrészt a Falk Miksa utcai kapun át közelíthető meg. Az emeleti lakások előtt kovácsoltvas korlátú függőfolyosó fut végig, mely az udvart elválasztó épületrészhez érve két-két pilaszter által közrefogott kőbábos mellvédben folytatódik. Az emeleteket felvonóval, illetve a három zárt lépcsőházban található lépcsőkön keresztül lehet megközelíteni. A háromból kettő főlépcső, melyekben háromkaros, indamotívumos kovácsoltvas kapaszkodójú lépcsősorok vezetnek az emeletre. A harmadik a személyzet közlekedését biztosító kétkaros cselédlépcső.
Az épületben pince, nagy belmagasságú, az utcafronti bolthelyiségekben működő üzletek igénye szerint galériázható földszint, négy, a lakásoknak helyet adó emelet, illetve padlás található. A pincében eredetileg széntároló, kazánház, a lakók tárolói, illetve az üzletekhez tartozó raktárhelyiségek voltak. A háborús előírásoknak megfelelően 1943-ban óvóhelyet létesítettek itt. Az eredetileg is üzlethelyiségnek szánt, több külső és belső átalakításon átesett, utcafronti földszinti terekben az évek során volt többek között cukorkaüzlet, söröző és könyvesbolt is. A jelenleg is itt működő BÁV az 1970-es években költözött az épületbe.

A teljes dokumentáció letölthető itt.

Events of the house