Programs of the house

Szív utca 42.

+3
 • Architect:

  Benedek (Berger) Dezső
 • Built:

  1913, 1914
 • Build by:

  nincs adat
 • Builder:

  Hollós Pál
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2015, 2014
 • Parcel Number:

  28587
 • Photo:

  Németh Dóra
 • Photo:

  Danyi Balázs
 • Research:

  Szij Barbara
 • Volunteers:

  Lencsés Anita

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Berger Dezső, a századelő Budapestjének kedvelt műépítésze 1913 őszén készítette el az első terveket a Szív utca 42. alatti házhoz. Az építtető Reich Jakab mészárosmester és felesége, Bleyer Róza volt: az 1916-os budapesti lakcímjegyzékben már ezt a címet találjuk a nevük mellett. A tervek 1913 novemberében néhány módosításon estek át, ez többnyire a lakáskiosztást érintette, ezenkívül a hivatalnak az erkélyekkel volt állandó problémája, amelyek ennek ellenére - ahogy ezt a mellékelt fotók mutatják - végül mégis megépültek.

A kapu az első terveken baloldalt lett volna, de innen áthelyezték középre, ahol ma is található. Ami a lakások elosztását illeti, a módosítások szerint Reichék egy kissé lejjebb adtak igényeikből az újratervezés során: első alkalommal mind a magasföldszinten, mind az első emeleten egy négyszobás utcai lakás lett volna, ebből a földszinti két darab két szobásra oszlott el, és csak az első szinten maradt meg ez a nagyméretű lakás. A második és harmadik emeleten az utcára két lakás nézett, egy három- és egy kétszobás. Az udvarra összesen négy lakás nyílt: két egyszobás ? ebből a földszinti természetesen a házmesteré volt ?, illetve két kétszobás. A padlástér utca felőli részén egy nagyobb és két kisebb műtermet akartak kialakítani, de a hatóság a kisebbeket vörös tintával javította át irodára és fogadóhelyiségre, így egyet engedélyeztek.

Az építési engedélyt a módosított tervekre 1914. március 12-én adták ki, amelyben többek között olyan előírások szerepeltek, hogy vízzárós árnyékszékeket, bűzelzárós csatornafedeleket, a tető utcai részén pedig hófogót kell építeni. A hivatali szöveget végigböngészve azonban olyan gyöngyszemekre is akadhat az ember, mint például ez: ?A lépcsőkorlátok karfáit akként kell késziteni, hogy azokon a lecsuszkálás meg legyen akadályozva? ? hiába, a huligánokra már akkor is számítottak a Monarchia rendjének őrei. Az első lakók 1914 augusztusában költözhettek be a házba.

A homlokzat ma igen romos állapotú, a régi épületdíszek sajnos mára szinte teljes mértékben megsemmisültek, így kívülről elsősorban a formaalakítás modernségében gyönyörködhetünk, ha arra járunk. Aki viszont a Budapest100 hétvégéjén vetődne a Szív utcába, annak például a benti pepita-mintás korlátokat is lesz alkalma megnézegetni.

Events of the house