Zárt ház

Teréz körút 34.

 • Built:

  1886
 • Build by:

  Maerle Márk
 • Builder:

  Schubert Ármin és Hikisch Lajos
 • Function:

  lakóépület
 • Researched:

  2016
 • Parcel Number:

  28888
 • Second address:

  Zichy Jenő u. 48., Jókai utca 9.
 • Research:

  Kun Emese

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A Teréz körút 34.-es számú lakóépületet északkeletről a körút, délkeletről a Zichy Jenő utca, délnyugatról pedig a Jókai utca határolja. A homlokzat, mely mindhárom utcafronton hasonló díszítésű és beosztású, horizontálisan három egységre oszlik; a lábazati szinten vendéglátóipari egységek kaptak helyet, egyenes lezárású nyílásokkal, részben kváderezett, részben vakolt falazattal, az első emeleten már íves lezárású ablakok, maszkokkal díszített szemöldökkővel és domborművekkel az ívzugokban. A középtengelyen balusztrádos erkély húzódik. Ez a szintet egy hangsúlyos párkány választja el a két felső szinttel, amelyeket óriáspilaszterek fognak át, az ablakok lunettás és egyenes záródásúak. Az erősen kiülő koronázó párkány alatt domborműves fríz fut végig. Az épület főbejárata a Teréz körút felőli fronton található. Innen lehet bejutni a belső udvarba, melyet három oldalról fog közre az épület, s északnyugatról tűzfallal kapcsolódik a mellette álló házhoz. Ezen a részen található két cselédlépcső is. Az utcáról érkező egy vesztibülbe lép, emellett volt a portásfülke és a kétkarú lépcső. A hátsó cselédlépcső mögött volt a házmesterlakás. Stílusát tekintve az egész épület kiegyensúlyozott, egyszerű klasszicista formavilágot követ.

A ránk maradt tervek alapján valószínűleg eredetileg is három szintesnek épült. Maerle Márk, a Viktória Gőzmalom elnöke birtokolta eredetileg. Egy 1911-es átalakítási tervezetből derül ki, hogy Baruch Károly tulajdonába került. Ezen átépítés során alakítottak ki a Teréz krt.-Zichy utcai szakaszon L alakban egy kávézót, a pincében „kuglizóval”.

A ’40-es években nem egy ún. hiteltudósító működött országszerte, akik információkat kartotékoltak polgárokról, legyen szó üzleti vagy magánügyekről. A Teréz krt. 34.-ben működött Dr. Janda Miklós magánnyomozó és ügyvéd irodája („Megfigyel, informál, nyomoz” szlogennel)[2], cégére nemrég került elő a ház pincéjéből és ma ismeretlen magángyűjteményben található.
Nevét ezen az 1944-es fotón is olvashatjuk:
http://www.mutargy.com/katalogus/18/festmeny_grafika/1/1944_kevehazi_janos_tantuszos_telefon_kobanyan_a_szerzo_hagyatekaban_levo_negativrol_keszult_kesobbi_masolat_24x18_cm/258490/
Emellett szerepel Tabák András Demokratikus tej c. novellájában is.[3]

A teljes dokumentáció letölthető itt.

Sources

Events of the house