Zárt ház

Teréz körút 40.

 • Architect:

  Illés Gyula
 • Built:

  1889, 1890, 1891
 • Build by:

  Reiner Zsigmond (Kunossy Vilmos)
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2016
 • Parcel Number:

  28891
 • Photo:

  Kovács Edina

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Az épület tervei 1889 januárjában készültek el, Illés Gyula műépítész munkájaként, Tekintetes Kúnosy Vilmos úr számára. Az akkori cím Teréz körút 38. volt. A ház középudvaros, pince, földszint és négy emelet kialakítású, észak-keleti homlokzata a Teréz körútra, délkeleti homlokzata a Jókai utcára néz. Ez utóbbi a helyszínrajzon még Gyár utcaként szerepel, erre nyílt a földszinten lévő nyomdahelyiség, mely az első magyar államilag kedvezményezett zenemű- könyv- és könyvnyomdai műintézet volt. Gőzmotor működtette az egyszerű könyvnyomdai gyorshajtókat, és a litográfiai gépet. A transzmisszió a kovácsoltvas tartóoszlopokra volt felfüggesztve. Ezt később egy 12 lóerejű légszeszmotorra cseréltette le Kúnosy Vilmos és fia. Most pezsgőfürdő, szauna, masszázs, szolárium és fitneszterem üzemel  a helyén.

Maga az épület lényegében nem változott napjainkig, kisebb beavatkozások azonban történtek. A Jókai utcai pinceajtókat, illetve lejárókat például 1893-ban helyezték el, özv. Kerczfelder Emma részére.  1937-ben a Phőnix Életbiztosító Rt. helyezett el egy üzletet a földszinten, galériás kialakítással, melyre vas csigalépcső vezetett fel. Az átépítés Mihályi Lajos építőmester tervei alapján történt. Érdekes, hogy egy 1945 előtti lakásleválasztás is dokumentálva lett a szokásos hatvanas évekbelieken kívül. Történt egy, az akkori igényeknek megfelelő korszerűsítés is, 1972-ben. Egy négy szoba, hallos lakás választottak ketté, és gardróbot, illetve főzőfülkét alakítottak ki a leválasztott részben.

1982-ben a Budapesti Városépítészeti Tervező Vállalat készített átalakítási terveket, amely a homlokzatok felújításán kívül többek között a ház gépészeti fejlesztésével is foglalkozott. 1998-ban a Jókai utcai oldal pincéjében, földszintjén és első emeletén Egészségmegőrző centrum nyílt. Ennek megfelelően került átalakításra az alaprajz. A pinceszinten raktárak és egy kisebb öltöző kapott helyet, a földszinten recepció, masszázs- és fitnesztermek. Az emeletet egy viszonylag nagy kondicionáló terem foglalja el, és az irodák. A terveket a Vámház krt. 11. építőipari kft. készítette a Sport Fórum Kft. számára.

A ház Teréz körútra, illetve Jókai utcára néző homlokzata némileg különbözik egymástól. A fő homlokzat a körúti. Öttengelyes, az első és második, illetve a hármadik és negyedik emeletek között osztópárkányokkal tagolt. Az alsó két szint homlokzata kváderezett, a bejáratot két szoboralak keretezi oldalról. .A földszinti, és a legfelső nyílások félköríves, az első, második és harmadik emeletiek egyenes záródásúak. A homlokzat a második emelettől téglaborítású, a középső szinteknél keskeny, a felső szintnél az osztópárkánnyal egybefüggő, széles könyöklőpárkánnyal díszített. A középső tengely nyílásai hármas ikerablakok, a mellette lévő két tengelyen az első illetve második emeleten konzolos, bábos korlátos erkélyekre nyíló ajtók és ablakok, a felső két szinten pedig ikerablakok helyezkednek el. Felül koronázópárkány, majd látszó szarufavéges eresz zárja az épületet. A Jókai utca felől hét tengelyes az épület, ugyanis a hármas ikerablakoknak megfelelő nyílások itt elkülönítve helyezkednek el. Az alsó két szint, akár a körúti oldalon, itt is egyben van kezelve, kváderköves felülettel kialakítva, azonban párkányzat választja el a két szintet egymástól. A nyílások egyenes záródásúak, kivéve a legfelső szintet, ahol félköríves az ablakok felső kialakítása. A két homlokzat összességében hasonló, de vannak eltérések. A főhomlokzat gazdagabban díszített, és erkélyek is csak a körúti lakásokból nyílnak.

 

A teljes dokumentáció letölthető itt.

Events of the house