This content is not yet translated to English. Please let us know, if you can contribute to this website with translations, which we highly appreciate.

1/1
Content

  Data and description

  Az épület tervei 1889 januárjában készültek el, Illés Gyula műépítész munkájaként, Tekintetes Kúnosy Vilmos úr számára. Az akkori cím Teréz körút 38. volt. A ház középudvaros, pince, földszint és négy emelet kialakítású, észak-keleti homlokzata a Teréz körútra, délkeleti homlokzata a Jókai utcára néz. Ez utóbbi a helyszínrajzon még Gyár utcaként szerepel, erre nyílt a földszinten lévő nyomdahelyiség, mely az első magyar államilag kedvezményezett zenemű- könyv- és könyvnyomdai műintézet volt. Gőzmotor működtette az egyszerű könyvnyomdai gyorshajtókat, és a litográfiai gépet. A transzmisszió a kovácsoltvas tartóoszlopokra volt felfüggesztve. Ezt később egy 12 lóerejű légszeszmotorra cseréltette le Kúnosy Vilmos és fia. Most pezsgőfürdő, szauna, masszázs, szolárium és fitneszterem üzemel  a helyén.

  Maga az épület lényegében nem változott napjainkig, kisebb beavatkozások azonban történtek. A Jókai utcai pinceajtókat, illetve lejárókat például 1893-ban helyezték el, özv. Kerczfelder Emma részére.  1937-ben a Phőnix Életbiztosító Rt. helyezett el egy üzletet a földszinten, galériás kialakítással, melyre vas csigalépcső vezetett fel. Az átépítés Mihályi Lajos építőmester tervei alapján történt. Érdekes, hogy egy 1945 előtti lakásleválasztás is dokumentálva lett a szokásos hatvanas évekbelieken kívül. Történt egy, az akkori igényeknek megfelelő korszerűsítés is, 1972-ben. Egy négy szoba, hallos lakás választottak ketté, és gardróbot, illetve főzőfülkét alakítottak ki a leválasztott részben.

  1982-ben a Budapesti Városépítészeti Tervező Vállalat készített átalakítási terveket, amely a homlokzatok felújításán kívül többek között a ház gépészeti fejlesztésével is foglalkozott. 1998-ban a Jókai utcai oldal pincéjében, földszintjén és első emeletén Egészségmegőrző centrum nyílt. Ennek megfelelően került átalakításra az alaprajz. A pinceszinten raktárak és egy kisebb öltöző kapott helyet, a földszinten recepció, masszázs- és fitnesztermek. Az emeletet egy viszonylag nagy kondicionáló terem foglalja el, és az irodák. A terveket a Vámház krt. 11. építőipari kft. készítette a Sport Fórum Kft. számára.

  A ház Teréz körútra, illetve Jókai utcára néző homlokzata némileg különbözik egymástól. A fő homlokzat a körúti. Öttengelyes, az első és második, illetve a hármadik és negyedik emeletek között osztópárkányokkal tagolt. Az alsó két szint homlokzata kváderezett, a bejáratot két szoboralak keretezi oldalról. .A földszinti, és a legfelső nyílások félköríves, az első, második és harmadik emeletiek egyenes záródásúak. A homlokzat a második emelettől téglaborítású, a középső szinteknél keskeny, a felső szintnél az osztópárkánnyal egybefüggő, széles könyöklőpárkánnyal díszített. A középső tengely nyílásai hármas ikerablakok, a mellette lévő két tengelyen az első illetve második emeleten konzolos, bábos korlátos erkélyekre nyíló ajtók és ablakok, a felső két szinten pedig ikerablakok helyezkednek el. Felül koronázópárkány, majd látszó szarufavéges eresz zárja az épületet. A Jókai utca felől hét tengelyes az épület, ugyanis a hármas ikerablakoknak megfelelő nyílások itt elkülönítve helyezkednek el. Az alsó két szint, akár a körúti oldalon, itt is egyben van kezelve, kváderköves felülettel kialakítva, azonban párkányzat választja el a két szintet egymástól. A nyílások egyenes záródásúak, kivéve a legfelső szintet, ahol félköríves az ablakok felső kialakítása. A két homlokzat összességében hasonló, de vannak eltérések. A főhomlokzat gazdagabban díszített, és erkélyek is csak a körúti lakásokból nyílnak.

   

  A teljes dokumentáció letölthető itt.

  Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

  Houses nearby