This content is not yet translated to English. Please let us know, if you can contribute to this website with translations, which we highly appreciate.

1/1
Content

  Data and description

  1892. szeptemberében engedélyt kap az első leány kiházasítási egylet négyemeletes lakóház építésére. A földszinten az eredeti tervek alapján üzlethelyiségek lettek kialakítva, a többi emeleten lakások lettek elhelyezve, az épület fedett belső udvarral rendelkezik. Két lépcsőház lett kialakítva, a főbejárat a Teréz körút felől található.

  A II. világháború után az épületben nagyobb károk keletkeztek bombatámadás és tűz következtében. A Teréz körúti szárny a második emeletig leomlott, a Szondy és Jókai utca felől lévő szárnyak teljesen kiégtek. A veszélyes állapotokra hivatkozva az épületben üzemelő Guttmann László illatszer üzlethelyiséget bezárták.

  Később épület földszintjén, első és második emeletén a magyarországi cérnagyárak raktárai és irodái kaptak helyet, a harmadik és negyedik emeleten találhatóak a bérlakások.

  Az életveszélyes állapotok megszűntetése során a Szondy és a Jókai utca sarkán lévő kiégett pincét a lehulló törmelékekkel töltötték fel. A Teréz körút fele eső homlokzatot egyszerű szürke színben lefröcskölték.

  Az épület állapota miatt bontási eljárást indítottak el a Szondy és Jókai utcai sarok romos részeire. Későbbiekben új 6. emeletes bérház épült.

  1991-ben az E. A. Generali lesz a tulajdonosa az építendő épületnek.

  A jelenlegi épület 4 pinceszint, földszint, 7 emelet és tetőtérrel rendelkezik. Tömbös beépítésű belsőudvaros magastetős épület. Az épületet két irányból lehet megközelíteni. A főbejárat a Teréz körút felől található, ami az alkalmazottak és ügyfelek számára van fenntartva. A másik bejárat a Jókai utcáról nyílik és ezt gazdasági bejáratként használják. Az épület 3 pince szintjén található parkolóba való lejutás is a Jókai utca felől történik. Két lépcsőház és két felvonóblokk (előcsarnokban 4db személyfelvonó, gazdasági bejárathoz 1db teherfelvonó) működik az épületben.

  A -4. szinten található a biztosítóintézet irattárai, archívumai és az épületgépészeti helyiségek.

  A -3, -2 és -2 szinten gépkocsitároló lett kialakítva.

  A földszinten található az E. A. Generali Providencia biztosítóintézet ügyfélszolgálati irodái és a személyzetet kiszolgáló funkciók. Előcsarnok, gazdasági bejárat, személyzeti étterem konyha üzemhelyisége és a gépkocsi le- és felhajtó lejárata. Az első elemelten ügyviteli és ügyfélfogadói irodák és az elektronikus adatfeldolgozó központ helyezkedik el.

  Az 2-7 emeleten ügyviteli irodák találhatók és az ezeket kiszolgáló funkciók. Az épület alaprajzilag 72,5cm-es raszterből áll, ennek köszönhetően a belső válaszfalakat az irodák között flexibilisen lehet alkalmazni.

  A 8. emeleten, azaz a tető térben vendégszobák, irodák és épületgépészeti helyiségek találhatók.

  A homlokzat teljes egészében tömör felületű gránit lapburkolattal burkolták.

  A teljes dokumentáció letölthető itt.

  Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

  Houses nearby