Zárt ház

Teréz körút 42-44.

 • Build by:

  Generali-Providencia Biztosító Rt.
 • Builder:

  Gerstenberger Emil
 • Function:

  irodaház
 • Researched:

  2016
 • Parcel Number:

  28892
 • Research:

  Szádvári Andrea

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

1892. szeptemberében engedélyt kap az első leány kiházasítási egylet négyemeletes lakóház építésére. A földszinten az eredeti tervek alapján üzlethelyiségek lettek kialakítva, a többi emeleten lakások lettek elhelyezve, az épület fedett belső udvarral rendelkezik. Két lépcsőház lett kialakítva, a főbejárat a Teréz körút felől található.

A II. világháború után az épületben nagyobb károk keletkeztek bombatámadás és tűz következtében. A Teréz körúti szárny a második emeletig leomlott, a Szondy és Jókai utca felől lévő szárnyak teljesen kiégtek. A veszélyes állapotokra hivatkozva az épületben üzemelő Guttmann László illatszer üzlethelyiséget bezárták.

Később épület földszintjén, első és második emeletén a magyarországi cérnagyárak raktárai és irodái kaptak helyet, a harmadik és negyedik emeleten találhatóak a bérlakások.

Az életveszélyes állapotok megszűntetése során a Szondy és a Jókai utca sarkán lévő kiégett pincét a lehulló törmelékekkel töltötték fel. A Teréz körút fele eső homlokzatot egyszerű szürke színben lefröcskölték.

Az épület állapota miatt bontási eljárást indítottak el a Szondy és Jókai utcai sarok romos részeire. Későbbiekben új 6. emeletes bérház épült.

1991-ben az E. A. Generali lesz a tulajdonosa az építendő épületnek.

A jelenlegi épület 4 pinceszint, földszint, 7 emelet és tetőtérrel rendelkezik. Tömbös beépítésű belsőudvaros magastetős épület. Az épületet két irányból lehet megközelíteni. A főbejárat a Teréz körút felől található, ami az alkalmazottak és ügyfelek számára van fenntartva. A másik bejárat a Jókai utcáról nyílik és ezt gazdasági bejáratként használják. Az épület 3 pince szintjén található parkolóba való lejutás is a Jókai utca felől történik. Két lépcsőház és két felvonóblokk (előcsarnokban 4db személyfelvonó, gazdasági bejárathoz 1db teherfelvonó) működik az épületben.

A -4. szinten található a biztosítóintézet irattárai, archívumai és az épületgépészeti helyiségek.

A -3, -2 és -2 szinten gépkocsitároló lett kialakítva.

A földszinten található az E. A. Generali Providencia biztosítóintézet ügyfélszolgálati irodái és a személyzetet kiszolgáló funkciók. Előcsarnok, gazdasági bejárat, személyzeti étterem konyha üzemhelyisége és a gépkocsi le- és felhajtó lejárata. Az első elemelten ügyviteli és ügyfélfogadói irodák és az elektronikus adatfeldolgozó központ helyezkedik el.

Az 2-7 emeleten ügyviteli irodák találhatók és az ezeket kiszolgáló funkciók. Az épület alaprajzilag 72,5cm-es raszterből áll, ennek köszönhetően a belső válaszfalakat az irodák között flexibilisen lehet alkalmazni.

A 8. emeleten, azaz a tető térben vendégszobák, irodák és épületgépészeti helyiségek találhatók.

A homlokzat teljes egészében tömör felületű gránit lapburkolattal burkolták.

A teljes dokumentáció letölthető itt.

Events of the house