Programs of the house

Teréz körút 43.

+13
 • Built:

  1913
 • Build by:

  Ráth György
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  szálloda
 • Researched:

  2016, 2013
 • Parcel Number:

  28838, 28839
 • Second address:

  Szondi utca 6.

Description


,A múlt század elején Fábri Henrik kávéház-alapító külföldi utazásáról sok tapasztalattal hazatérve határozta el, hogy szállodát épít. Választása a Nyugati pályaudvar környékére esett, mert látta, hogy nincs a közelben első osztályú, korszerű hotel. Mivel akkoriban nem voltak lakásbérleti megkötöttségek, a vállalkozó szellemű fiatalember hosszú lejáratú bérleti szerződést köthetett Ráth György tulajdonossal az egész épület bérlésére, ám megígérte, hogy a főfalakat nem bolygatja meg. Ez alól kivételt a körúti homlokzaton lévő üzlethelyiségek jelentettek, melyek különálló bérleményként maradtak meg.

,Az átépítést követően 1913. május 10-én nyitotta meg kapuit a szálloda, melynek alapítója - akire különösen az angol szállodaipar volt nagy hatással - a BRITANNIA nevet adta. Ez volt a mai Béke őse, amely kora legmodernebb szállodájának számított. Az egész épületet központi gőz- és vízfűtéssel látták el, s minden szobába bevezették a folyó hideg és meleg vizet. A Hungária és a Royal után itt létesült a harmadik önálló szállodai mosoda, s az épület beépített központi porszívóval is rendelkezett. Mindemellett a Britannia legnagyobb attrakciója az ún. szobahívó fényjelzés volt, mely a szobák ajtaja fölött jelezte a vendég kívánságait.

,Az első világháború pénzvihara elsodorta az alapító Fábri Henrik, noha nagy hozzáértéssel és szorgalommal vezette a szállodát. Így a vállalkozást a Britannia fő hitelezője, a Magyar-Olasz Bank vette át, s a tulajdonos Ráth-tól megvásárolta a szálloda épületét. Az új tulajdonost 1925-ben részben a Britannia rossz hírneve - melyet annak köszönhetett, hogy a húszas évek elején szélsőjobboldali fegyveres csoportok fészkelték be magukat az épületbe -, részben pénzügyi meggondolások arra késztették, hogy eladja a szállodát. A vevők: Max Meinhard és Herbert c. Cann angol állampolgárok voltak, sem ők, sem az RT. igazgatója nem tudtak magyarul, ezért a szálloda vezetésével Németh Aladárt és feleségét bízták meg. Ettől kezdve gyökeresen megváltozott a Britannia élete. Hamarosan nagy gonddal elvégezték a felújítást, később a nagy gazdasági világválság éveiben Némethék felismerték, hogy nem építhetik a szálloda forgalmát kizárólag luxus éttermükre. Az alagsori helyiségekből létrehozták a polgári színvonalú Szondi sörözőt, melyet történelmi vonatkozású falfestmények és színes üvegablakok díszítettek.

,A rövid idő alatt népszerűvé váló söröző sikere további fejlesztésekre ösztönzött. Hamarosan elkészült a Nótás Étterem, mely magyar nótákra utaló üvegfestményeiről kapta nevét. A sokat itt időző híres író után kapta nevét a "Móra szoba". A szálloda Sárga termében pedig az irodalmi élet sok kiválósága fordult meg a Nyugat Barátok Köre találkozóin. A söröző, a Nótás terem, a Móra szoba, valamint a Vadász terem üvegfestményei és illusztrációi mind Haranghy Jenőnek, az Iparművészeti Főiskola tanárának művei voltak, amiért tréfásan Haranghy Múzeumnak is nevezték a Britanniát. Természetesen nem díszíthette más faliképe az 1937-ben megnyitott Kupola termet sem. A terem közepét (ahogyan a név is mutatja) kupolával fedték be, ennek teteje gombnyomásra két irányban eltolódott, így nyáron a szabad ég alatt szórakozhattak a vendégek. A rugalmas vezetés sokat köszönhetett Rácz Mártonnak, mert az ő építészeti megoldásai alapján történt a ház bővítése.

,A második világháború alatt bombatalálat érte a szállodát, melyet ekkor már hadikórház céljaira vettek igénybe. A harcok befejezte után a Britannia hamar talpra állt. Három éven keresztül szovjet katonai egységek parancsnoksága székelt itt, s csak ezután nyílt meg újra Béke Szálló néven. Az újranyitás óta többször végeztek felújítást az épületben, de ez nem terjedt ki a szálloda egészére, így az idő vasfoga egyre jobban kikezdte a Békét. Ezért üzemeltetője, a HungarHotels 1983. február végén bezárta, és a főfalak kivételével teljesen átépítette a hotelt, mely 1985. júliusában nyílt meg újra. A szálloda kívülről megőrizte patinás, a századforduló stílusát idéző képét, de belül technikailag teljesen felszerelt, modern szálloda kezdte meg életét. Igyekeztek minél többet átmenteni a régmúlt hangulatából, a hotel művészi atmoszférájából. Így a Haranghy tervezte színes üvegablakok és freskók ma az éttermet és a régi szárny lakosztályait díszítik. Egy régi kandalló, csillárok, és tükrök a Zsolnay Terem ékességei. Az átépítés alatt a szálloda több mint száz szobával gazdagodott. Európában először lett a Radisson lánc tagja a Béke szálló, majd felvették a SAS utótagot, de 2009 decemberétől a budapesti ház hivatalos neve: Radisson Blu Béke Hotel.


Events of the house