This content is not yet translated to English. Please let us know, if you can contribute to this website with translations, which we highly appreciate.

1/1
Content

  Data and description

   

  A három közterület (körút, Szobi utca, Kármán utca) által is határolt saroképület legmarkánsabb eleme a Teréz körútra néző nyolctengelyes főhomlokzat sarokrészének kialakítása, amely rizalitos kiugrásával, aszimmetrikus zárterkélyével és hatalmas oromzatával válik a ház domináns tömegformáló és jellegalakító elemévé.

  Az épület stílusát tekintve neoreneszánsz, a felidézett stílus észak-európai, főleg német emlékanyagából táplálkozik. Homlokzati sarokképzésének ihletője a bambergi püspkökök egykori lakóhelye, a nevezett városban ma is álló úgynevezett Alte Hofhaltung lehetett.

  Az épület körülépített belső udvarral rendelkezik, amely a három utcai oldalon kéttraktusos, a negyedik oldalon pedig a fő- és melléklépcsőt magába foglaló szárny által határolt. A körúti és a hátsó, Kármán utcai szárny belső udvari homlokzata előtt fedett loggia, a Szobi utcai szárny előtt függőfolyosó húzódik, amelyek biztosítják a lakások megközelíthetőségét. Az udvart és a lépcsőházat körúti homlokzat 3-4. tengelyében nyíló, oszlopok és a rájuk támaszkodó erkély által keretezett kapubejárón keresztül lehet megközelíteni. Ez a homlokzati kompozíció megjelent a Schossberger-házcsoport (Teréz krt. 1-3-5.) tervein is, de ott elmaradt a kivitelezése.

  A kereskedelemből és banki ügyletekből élő Politzer-család a Teréz körúti telkek egyik legnagyobb felvásárlója volt. A bérházjövedelmekkel is gazdálkodó család két év leforgása alatt négy bérházat terveztetett Schmahl Henrikkel a Teréz körúton, de ő irányította a Politzer Gusztáv tulajdonában levő Szervita tér 5. szerkezeti megerősítését is. A Teréz körút 47. szám alatti épület építtetője a pénzügyekkel foglalkozó Politzer Zsigmond bank- és váltóüzlet tulajdonos volt. A Mercur kiadó hivatalának bank- és váltóüzlete a belvárosi Dorottya utca 12. szám alatt működött.

   

  Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

  Houses nearby