Zárt ház

Teréz körút 52.

+5
 • Built:

  1889, 1890
 • Build by:

  nincs adat
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2016

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Az épület két földszint+háromemeletes lakóház, eredetileg is háromemeletes bérház volt, a két ház szorosan összetartozik. A Teréz körúton helyezkedik el, zártsorú beépítés részeként.

A homlokzatuk öt-öt tengelyes, a földszinten kváderkő burkolattal, felette téglaburkolattal. Rizalitok, erkélyek tagolják, síkszerű, horizontális osztású homlokzatok. A földszintet és az első emeletet végigmenő köténypárkány választja el, az első emeleti ablakok timpanonos és szegmensíves aediculás záródásúak. A második emeleti ablakok díszített egyenes párkánnyal záródnak, a homlokzatok két-két szélső és középső ablaka ikerablak. A felső szintet végigfutó köténypárkány választja el, itt már kevésbé díszes egyenes záródású ablakok találhatóak. A homlokzatokat díszes zárópárkány fejezi be.

A földszint+háromemeletes épületet boltozatos pince egészíti ki, kétállószékes fedélszerkezetük nem beépített. Az eredetileg kétszobás lakásokat később kettéválasztották. Földszintjén üzlethelyiségek helyezkedtek el, 1940-től az országos társadalombiztosító intézet segítőegyesültet kultúrjegyirodája is itt volt, ekkor homlokzatát is kisség átalakították. 1941-ben a ház pincéje menedékhelyként funkcionált a háború során, ehhez dongaboltozatát megerősítették. a statikai vizsgálatot úgy végezték, hogy a menedék ház kisebbik traktusának lebomlása esetén is állékony maradjon. A háború után a földszint és a tető maradt épségben, a ház közepén részben leomlott, egy ideig még ilyen állapotban maradt. 1966-ban a földszinten poharazót alakítottak ki, 1967-ben pedig divatüzletet, mely építése során a földszintet egy födémmel szétválasztották. 1975-ben a földszinti homlokzatot átalakították, a Csepel jármű és műszaki kereskedelmi vállalat lerakata lett. 1976-ban az első emeleten egy négyszobás komfortos tanácsi bérlakást alakítottak ki.

Az épület tervezője Feszty Adolf, a telek tulajdonosa volt, azzal a feltétellel építhette be a telket, hogy a két parcella udvarának egybe kellett nyílnia, így tervezte ő egymás mellé két, jelenleg három házszámot viselő épületet. Feszty Árpád és Feszty Gyula testvére. Tanulmányait a bécsi műegyetemen végezte, később a zürichi politechnikumba is beiratkozott, ahol a 19. század legismertebb építészprofesszorának lett tanítványa. 1871-ben építészeti irodát nyitott Budapesten, legelső alkotása a fővárosban az 1877-ben átadott Haris-bazár volt, melyet Haris Gergely görög származású kereskedő számára tervezett. Az épület vasvázas tartószerkezetű, üvegezett átjáróház, melynek udvarán az üzleteket a keleti bazárok hangulatában készítették el. A Haris -bazárt 1910-ben lebontották. Feszty 1878 és 1884 között több bérházat és palotát tervezett az akkortájt kiépülőben levő Sugárúton (mai Andrássy út). Ekkor, 1887-ben tervezte az általunk vizsgált épületeket is. A Csömöri úti Lóversenypálya épületegyüttese (1880) is az ő alkotása volt, ezt a Népstadion építésekor, 1948-ban lebontották. Feszty a társadalmi és politikai életbe is bekapcsolódott: a tatai választókerület képviselőjévé választották 1887-ben. 1886-ban tervpályázatot nyújtott be barátjával, gróf Eszterházy Miklóssal Budapest ivóvízellátására. A tervek szerint az akkor 800 000 lakosú fővárosba Tatáról szállították volna napi 120 000 köbméter ivóvizet. Ennek megvalósításához 8 millió forintra lett volna szükség, melyben egy Duna híd is szerepelt, amin keresztül Pest is ivóvízhez jutott volna. 1890-ben Feszty visszavonult az építészettől egészségi állapotára hivatkozva. 1890-ben kibérelte Esterházy herceg 30 000 holdas kapuvári uradalmát. Nagy mennyiségű tőzeget talált a birtokon, melyet papírgyártásra próbált felhasználni .Több találmánnyal is szabadalmaztatta gyártási eljárását. Váratlanul érte a halál élete egyik igen termékeny időszakában.

A teljes dokumentáció letölthető itt.

Events of the house