Zárt ház

Vigadó tér 3.

+8
 • Architect:

  Skalnitzky Antal , Koch Henrik
 • Built:

  1869, 1870, 1871
 • Build by:

  Thonet testvérek
 • Builder:

  Hauszmann Alajos
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2017
 • Parcel Number:

  24476
 • Photo:

  Szodorai Regina
 • Research:

  Szalai Teréz

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A Belgrád rakpart felőli sarkon álló 3. számú épület 1869-1971-ben a Thonet Testvérek megbízásából épült. A főváros egyik legjövedelmezőbb bérháza Thonet-udvar néven ismerték. Michael Thonet (1796- 1871) nemcsak technikai újító, hanem a modern gyártástervezés és formatervezés előfutára volt, a bútorhajlítás mestereként vonult be az iparművészet történetébe. 

A cég Wagner János mérnököt kérte fel a feladatra, de a terv nem nyerte el a megrendelő tetszését így végül Szkalnitzky Antal és ifjabb Koch Henrik terve épült meg, a művezető Hauszmann Alajos volt.

A négyemeletes háznak minden utcafrontra egy- egy főbejárat van, a Vigadó téri íves kapualjat puttók, a többit az épület egyéb épületplasztikáihoz hasonló nőalakok díszítik ezekből némelyik koszorút tart. A koszorú a dicsőség, a győzelem a felszentelés szimbóluma, az ókorban, a különféle versenyjátékokban a győztesek koszorút kaptak: Olümpiában olajfa-, Korinthoszban fenyő-, a püthiai játékokon babér-, Nemeában petrezselyemlevélből készült koszorút; ebben az értelemben a halhatatlanság, a dicsőség, a hírnév szimbóluma. A figurális díszeken kívül jellemzője a levél ornamentika, ami a párkányok alatt az oszlopok közökben, az oszlopfőkön is megjelenik és a kapuboltozat közepén lévő leveles agrafe-nál is visszaköszön.

Minden kapu felett az épülettömb teljes magasságáig kovácsoltvas korlátú erkélyek vannak az emeleteken, kecses, indás formájuk szépen illeszkedik a fent leírt díszítőelemekhez.

A bejárati és erkélyajtókat a földszinten az első, a második és a harmadik emeleten ión stílusú féloszlopok fogják közre. A Vigadó tér felőli oldalon az első és második emeleti ablakok alját balusztrád díszíti és szemöldökpárkányt kaptak, a Rakpart felőli oldalon a harmadik emeletiek is, a Vigadó tér harmadik emeletének frontján az ablakok alatti részt domborművek díszítik. A főpárkányok az egész épület körül gazdagok, míg az emeletek közötti övpárkányok egyszerűek.

A Thonet ház 1898-ban teljesen kiégett, a felújítás során a Testvérek úgy döntöttek nem tartják meg a ház eredeti- bútorraktár funkcióját, hanem luxusbérházat alakítanak ki. Az épületet 1933-ban vásárolta meg a Phönix Életbiztosító Társaság, hogy bauxitbeton elemekkel kibővítve 1934-ben felújíthassa új szerzeményét.
Ekkor nevezték át Corso-palotára. A világválság hatására a biztosítótársaság 1936-ban tönkrement, a bérház ekkor kapta vissza régi, Thonet-udvar elnevezését.

Teljes épületleírás itt

Events of the house