1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   A háromemeletes, 3-5-3 ablaktengely-osztású épület homlokzatát a földszint fölött kétrészes övpárkány, a 3. emeleten könyöklőpárkány tagolta és háromrészes korinthoszi főpárkány zárta le. A földszinti falnyílások félköríves záródásúak, lunettarácsokkal díszítettek, melyek kváderkő lizénák, ezen kívül a rizalitban dór pilaszterek között helyezkedtek el.

  Az első emeleti álló téglány alakú ablakok dór pilaszterek között kaptak helyet. Háromrészes, egyenes szemöldökpárkányokra ültek a második emeleti mellvédmezői. E falnyílásokat konzolpárra ültetett háromszögletű oromzatos szemöldökpárkányok fogták közre. A harmadik emeleten egyszerű, tagozatos keretezésű ablakokat alakítottak ki.[1]

  Lyka György volt az építtetője az eklektikus bérháznak 1876-ban. Az épület tervezője Voita Donát, az építés művezetője Strausz Károly volt. A mozaikkészítő Cristofoli Vince volt, szobordíszek vagy tagozatok már nem láthatók az épületen. Napjainkra az épület tökéletesen átalakított homlokzattal rendelkezik, erre valószínűleg 1963-ban került sor, amikor „megtisztították” a homlokzatot korábbi díszeitől a BUVÁTI tervei szerint.

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Források

  1. Déry Attila: Belváros-Lipótváros, V. kerület. Budapest építészeti topográfia 2. Bp., TERC, 2005.

  Házak a közelben