1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

  Az épület I Nagys. Zaborszky és Fuchs urak megrendelésére készült 1903-ban. Építői Bloch és Holitscher. Négyemeletes, belsőudvaros, eklektikus bérház, zártsorú beépítésben. Ekkor még klasszikus értelemben vett polgári lakás, emeletenként cselédszobákkal, szalonokkal stb. Tulajdonosai voltak, Gillming Ferencz, Szluha István országgyűlési képviselő, Francois Lajos pezsgőgyáros és neje, Francois Lajosné.
  Sima, szürke homlokzató ház. Díszítés egy-két ablak alatt és felett. Az épület közepén 3 erkély található (I emeleti bábos korlátú, II-III. emeleten kovácsoltvas korlátú. Kapuja fából készült, üveg és kovácsoltvas kombinációjával. Kapualja fekete-fehér mozaikkő a padozat a fal lábazata zöld másutt sárga. Belső faajtó van és modern lift. A lépcsőház faajtaja íves. Udvara sárga kockakővel van kirakva, az erkélyei kovácsoltvas korlátúak.
  Az első átépítésre 1961-ben kerül sor, a házfelügyelő lakását és a felette lévő félemeletet alakítják ekkor ki. Két évvel később, 1963-ban, Mészáros Gyula készíti el a lakásmegosztási terveket. A földszintre műhelyek, irodák és raktárak kerülnek, emeletenként 5-5 lakásra bontják, a legfölső emelet mosókonyhával egészül ki. Az első emeleti 1-es számú lakást 1964-ben osztják ketté Dr Koppándy Sándor és özv. Dr Trigarszki Rezsőné kérésére.
  A VOLÁNTOURIST vállalat irodája is az épületben volt megtalálható, terveit Pécsi Jánosné készítette el.
  1986 szeptember 25-én költözik át az épületbe a RAMOVILL-Hifi a Váci utcából. A raktárhelyiségeket már jóval előtte megszerzik, de az átépítésre forrás és tapasztalat hiányában várniuk kell még pár évet, ugyanis ez volt az ország első olyan elektroakusztikai áruháza, amelyben auditórium is volt. (HiFi Magazin 21. 1986/2)1  FORRÁS:

  Adalékok a Belváros történetéhez (a Budapesti városvédő egyesület kiadása)
  Déry Attila:Belváros-Lipótváros
  BFL

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben