1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  1887-1894 között épült háromemeletes, egyudvaros eklektikus bérház. A lakóépület építész- és építőpárosa Schubert Ármin és Hikisch Lajos. Schubert és Hikisch az 1880-1890-es években több budapesti épületen is együtt dolgozott, hol építészként, hol pedig mint építők (Andrássy út 103. – Délibáb u. 4.; Bajcsy Zsilinszky út 12-14. – József Attila u. 26.; Ferenc körút 39.; Podmaniczky u. 16.; Alkotmány u. 31. – Bajcsy Zsilinszky út 68.; Károly körút 2. – Kossuth Lajos u. 22.)

  Erzsébet körúti lakóházuk jól beleillik a Nagykörút második építési időszakába, az 1884. évi XVIII. törvénycikkben ugyanis a főváros csatornázást, gázvezeték építését és fásítást vállalt magára a Nagykörúton, valamint meghosszabbították az épített nagykörúti házak adómentességét. A bérházépítés – a Nagykörúton is tehát – jól jövedelmező gazdasági befektetés lett. A megnövekedett mennyiségű építészeti feladatokhoz gyors megoldást kellett találni, melyet az elmúlt idők történelmi stílusai között válogató eklekticizmus jelentett.

  Az Erzsébet körút 14. szám alatti lakóépület homlokzata vízszintesen tagolt, nyugodt ritmusú, erőteljes árnyékolású, rajta sűrűn ismétlődő egyszerű elemekkel. A földszinten rusztikázott (durván kinagyolt kövek), a bejárat két oldalán oszlop, felette megtört timpanon címerszerű díszítéssel. Az első emeleten egyenes záródású ablakok, felettük egy-egy kiugró, elnagyolt, sima felületű kődíszítés. A második emeleten oromzatos ablakok, faragványos mellvéddel. Az ablakok között tégla – díszítéssel. Középen vasrácsos erkély. Hogy a harmadik emeleten ismét más kialakítású, immár íves záródású ablakokat – mellvéddel – láthatunk, eszünkbe juttatja az olaszországi reneszánsz palotákat. A homlokzat erőteljes vízszintes tagolását és lezárását oldja a középen és a két szélen/végen felfutó négy, illetve egy-egy díszes/emberfejes pilaszter.

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben