1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  Az Erzsébet körút 15. szám alatti, 33672. helyrajzi számú, három emeletes, zártsorú beépítésű bérházat Láng Adolf és társa, Steinhardt Antal műépítészek tervezték ifj. Deutsch Mór megbízására. Terveiket 1890-ben hagyta jóvá a Fővárosi Közmunkák Tanácsa. A teleknek, illetve épületnek 1868-tól kezdődően több tulajdonosa is volt. 1898-ban Wörner Jakabné, született Chmel Jozefina, Höcker Károlyné, született Chmel Henriette és Chmel Gusztáv örökölték meg az ingatlant, amit azonban már egy évvel később, 1890-ben el is adtak 80 ezer forintért. Az új tulajdonosok ifj. Deutsch Mór és neje, Waldner Hermina lettek. A tulajdoni lapok csak 1920-ig követhetőek nyomon, eddig azonban végig a Deutsch család tulajdonában maradt az ingatlan.

  A homlokzat mai állapotát összehasonlítva az eredeti tervvel számos különbségre figyelhetünk fel. A legszembetűnőbb változások a tető kialakításában érhetők tetten, ami sajnálatos módon mai formájában sokkal egyszerűbb, mint a terven. A főpárkány feletti attika mai balusztrádos kialakítása eltér a terven szereplőtől, eredetileg áttört jellegűre tervezték. A tetőszerkezet tetején még egy – ez esetben azonban már balusztrádos – attika húzódott végig a terven, amiből bár ma már semmi sem látható.

  Főpárkánya fölött szegmensívre támaszkodva kiemelkedik négy kis torony, középen a timpanon felett pedig egy nagyobb torony. A timpanon mezejében monogrammos kartus látható 1891-es évszámmal. A tornyokat báboskorlát köti össze, melyek visszaköszönnek az épület 8 erkélyének korlátaiban. Ezek egy 1957-es fotón még jól látszanak, mára azonban sajnos lecserélték őket vaskorlátokra, melyek kevésbé illenek a házhoz. Megmaradtak viszont a ház nagyméretű, szép kivitelű kovácsoltvas kapuja, valamint lépcsőházi korlátai.

  Az épület lépcsőházát, illetve előcsarnokát teljes mértékben a neobarokk stíluselemek alkalmazása jellemzi, akárcsak a kovácsoltvas bejárati kaput. Ami a homlokzatot illeti, főleg az oromzati részre, a manzárdtetőre jellemzőek a tipikusan barokk hatások.  A neobarokk stílus különösképpen divatba jött 1880-as évek végétől kezdődően Magyarországon. Ekkor számos – korábban más neostílusokban dolgozó – művész kezdett érdeklődni, illetve tervezni ebben a stílusban, közéjük tartozik Láng Adolf és Steinhardt Antal is.

  Földszintjén üzletsor van, eredetileg 8 helyiség volt, ma 7 működik. Itt volt például a Sziklai-féle papírkereskedés és Farkas Miklós férfi divatáru-kereskedő üzlete is.

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben