1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  Az ötemeletes, egyudvaros 1887-ben épült eklektikus bérház tervezője és építőmestere Ulrich Lajos. A lakóépület egyike azon 6455 háznak, melyek az 1870-1900 között eltelt 30 esztendőben épültek a fővárosban, eklektikus stílusban, sokszor kismesterek alkotásaként.

  Homlokzatán átgondolt rend, komoly építészeti nyugalom uralkodik, melyet a tervező a sűrűn ismétlődő egyszerű elemek, és az erőteljes vízszintes tagolás alkalmazásával ért el. A díszítetlen bejárat zárókövén egyetlen faragott férfifej. A földszintet egyszerű fríz zárja, és erőteljes párkány választja el a kiemelt szerepet játszó első emelettől.

  Az első emeleten szélesebb, a másodikon keskenyebb, kőbábos erkély látható. A homlokzat vízszintes egységét megtörendő a két erkély építményét négy volutadíszes falpillér köti össze. Az első emelet kiemelt szerepét mutatja a kőborítás is, valamint hangsúlyos párkánylezárása. A második emelet oromzatos, kőbábos-mellvédes ablakait, a harmadik emeleten egyenes záródású ablakok követik. Az ablakok között e két szinten téglaborítást láthatunk. Az 1900 körül épített negyedik és ötödik emelet ismételten egy-egy külön kis egységet alkot, erőteljes párkányaikkal, sima vakolatukkal, egyenes záródású ablakaikkal.

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben