1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  Az Erzsébet körút 17. épülete azon körúti házak közé tartozik, amely az évtizedek során fokozatosan változott. Az 1860-as években a telken álló földszintes ház helyére 1870-ben kétemeletes, majd 1889-ben háromemeletes házat építettek. Ez utóbbi épület tulajdonosa Dr. Weisz Izidor orvos lett, aki az Erzsébet körút 8. alatti épületet is terveztette. Az építész is azonosak a két ház esetében: mindkettő Paulheim József tervezésében készült, bár a 17-es számnál nem zárhatjuk ki Hudetz János közreműködését sem.

  A ház végül 1927-ben nyerte el mai képét, amikor Ágoston Manó, a Magyar Kaucsuk Rt. vezérigazgatója és felesége, Popper Lívia megbízásából elkészült a két emeletnyi árépítés, így összesen ötemeletessé téve a házat. Ezt a legutóbbi tervet Ágoston (Adler) Géza építész, Ágoston (Adler) Emil testvére készítette – utóbbinak több háza is szerepelt már a Budapest100 programjaiban. Mivel a mellette álló három emeletes háznál így jelentősen magasabb lett ezért az engedélyezési iratokban a következő is szerepelt: „Az épületnek a szomszédos Erzsébet krt. 15 sz. ház felől takaratlanul maradt tűzfala megfelelő kiképzéssel díszítendő és ebben az állapotában tartandó fenn.”

  1915-ben nyitotta meg a földszinten éttermét Tőkés Lajos, akinek többek között a József körút 85-ben is volt egy darabig kávéháza. 1938-ban a Polgári Söröző és Büfé helyiségeit alakították át a korabeli tervek szerint.

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben