1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  1889-ben Mayer Péter műépítész Weiss Lipót örökösei részére tervezett háromemeletes lakóházat az Erzsébet körút 22. alatt lévő telekre. A tervek a mai képet már nem tükrözik, ugyanis gyönyörűen díszített homlokzatot és belső udvari megjelenést mutatnak. A tető megkoronázása egy megmunkált díszítőelem, melyen az építés dátuma látszott római számokkal.

  Fränkel Aranka, a háztulajdonos megbízásából emeletráépítési tervet készített Tihanyi Oszkár okleveles építész-építőmester.

  Neogrády József portálépítő terve a Lax cipő üzlet kialakításáról szól. Szentesy József vezetésével a Pan Gyógykereskedelmi és Kozmetikai Rt. tulajdonában lévő üzletet átalakították. 1932-ben a Pan Gyógyipari és Kozmetikai Laboratórium Rt. átalakítási tervet készíttetett Rácz Ernő okleveles mérnök, építőmesterrel.

  1948-ban Bedő Béláné és Bedő Rezső Ferenc kérelmezésére a tulajdonukban lévő bérház bontása és helyreállítása valósult meg.

  A ház mai homlokzati képe teljesen leegyszerűsödött. Egyszerű vakolat fedi a főhomlokzatot korunk ablakaival kiegészülve. A legfelső szinteket erőteljes párkányzat választja el egymástól. A 6 szintes épület ma már nem a körút egykori hangulatát sugallja. Az első szinteket nagy reklámplakátok és kirakatok fedik be. Jelenleg egy optika és egy hangszerüzlet foglalja el a bolthelyiségeket.

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben