1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  A zártsorú beépítésben álló ház a Wesselényi utca sarkán helyezkedik el. Négyemeletes lakóházról van szó, amelyet a Fővárosi Tanács az alpolgármester által 1891. október 6-án hagyott jóvá Sklenszky Ferenc kérésére. Építőnek Kerekes Antalt kérték fel.

  Az eklektikus ház párkányokkal vízszintesen három részre osztott, a legfelső részt koronázópárkány zárja. Az eredeti rajzok szerint igen díszes homlokzatú, az ikerablakok körül megjelennek az ókori oszlopok, illetve a nyílások félköríves záródásúak, növényi díszítéssel kiegészítve. Ma már csak az első emeleti ablakok félkörívesek, a többi szinten egyenes záródásúak. A növényi motívumok, valamint szemöldökgyám is csak a második emeleti ablakokon jelenik meg. Napjainkban oszlopfők sem ékesítik a homlokzatot. Ugyanezen a szinten láthatunk erkélyeket is, amelyeket balusztrádok tesznek különlegessé.

  A bérház szabálytalan négyszög alakú, az Erzsébet körútról nézve hátrafelé szélesedő oldalával különbözik téglalap alaprajzú szomszédjaitól. Belül négyzetes udvar található, amelyet a körút felől közelíthetünk meg. A bejárattól balra találjuk a főlépcsőházat is, a függőfolyosó mögött.

  A földszint körúti, illetve Wesselényi utca felőli oldalán alakították ki a boltokat, a többi részen pedig a raktárakat, kamrákat. Az utcafronttól hátrébb helyet kapott a házmester helyisége is konyhával, valamint istállót és kocsiszínt is építettek. A félemeleten (mezzanin) szintén raktárakat találunk, de itt lakott a viceházmester és a kocsis is, illetve mosókonyha és mángorló kapott még helyet e szinten. Az első emelet utcafront felőli részein végig szobák helyezkednek el, míg ezek mögött négy lakás húzódik. Ezekhez tartozik előszoba, konyha, fürdőszoba, tároló helyiségek és cselédszoba is. Az udvar felől az egyik oldalon veranda van. A többi három emelet felosztása ugyanígy történt.

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben