1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  A zártsorú beépítésben álló lakóház a Sion Izraelita Jótékonysági Egyesület megbízásából 1893 és 1894 között került kivitelezésre, Fleischl Róbert és Brüggemann György tervei alapján. Az eklektikus stílusú ház négyemeletes.

  Az öttengelyes homlokzaton a középső ablakokat kétoldalt korinthoszi fejezetes pilaszterekkel hangsúlyozták, a negyedik emelet középső ablakát pedig Haraszti József – aki többek között az Országház épületébe is készített szobrokat – női és férfi alakja fogja közre, ezzel az épület központi tengelyét is kijelölve, amit tovább hangsúlyoznak az ikerablakok.

  Az alaprajz merőleges trapéz forma; a homlokzat a körút vonalát követi, a Kertész utcára viszont merőleges. A téglalap alakú belső udvarról több üzlet is nyílik. A felújított lépcsőház a bejárattól balra nyílik, háromkarú lépcső vezet a felsőbb szintekre, ami a liftet is közrefogja. A függőfolyosó a körút felőli épületrészen szakad meg, itt árkádszerű folyosón jutunk el az egyik oldalról a másikra. A homlokzaton megjelenő szimmetria itt is jellemző, a tekintélyes, felső szintek felé csökkenő belmagasság a földszinten a legnagyobb, ami lehetővé tette az üzletek kényelmes galériázását is.

  A körút felől a földszinten üzlethelyiségek találhatóak, jelenleg a Hauzol Cafe és a Megálló Bisztró üzemel itt, de régebben több, mint 100 évig működött itt mozi: 1906-tól Olympia, a szocialista időkben Zrínyi, majd a rendszerváltás után Hunnia néven, végül 2010-ben bezárt.

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben