1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  A négyszintes, historizmus korában épült lakóház északnyugati homlokzata a Dob utcára, a délnyugati az Erzsébet körútra néz. A saroképület belső, zárt udvarral rendelkezik. A középső kapubejáratot a fölötte lévő baluszteres, féloszlopokkal szegélyezett főerkély jelöl ki. A kiemelt szerepet hangsúlyozza a kapu feletti két emelet nyílásainak dominánsabb díszítése, a felületek fény-árnyék játéka. A Dob utcai homlokzat igazodik a körútihoz, díszítettségében sem marad el tőle, összesen tíz tengelybe rendeződik.

  Valaha a földszinten könyvkereskedés és aranyozóműhely volt, valamint itt működött a Miami kávéház is. Jelenleg az Art+Cinema nevű mozi található itt.

  Örökmozgó Mozi

  1912-ben az Erzsébet körút és Dob utca sarkán egy divatkereskedés helyén megnyitotta kapuit a Royal Nagymozgó. Alapítója, a magyar kinematográfia egyik úttörője, Radó József volt. A mozi közönsége a legfrissebb kaland- és cowboyfilmeket nézhette meg. Azóta, azaz több, mint száz éve a helyiség folyamatosan filmszínházként működik. A mozit 1925-ben átkeresztelték Vesta névre.

  1942-ben új nevet vett fel a filmszínház, és Erzsébet mozi néven működött tovább, majd 1945-től ismét Vesta néven üzemelt.

  Az államosítást követően 1951-től Pentele néven folytatta működését a mozi. 1954-től ismét új nevet kapott, ezúttal Mátra mozinak nevezték át. Előbb 1958-ban újították fel, majd 1983-ban végeztek rajta nagyobb átalakításokat. 1984-től Mátra Mese- és Ifjúsági Moziként nyitotta meg kapuit. 1991. október 3-tól Örökmozgó név alatt működött tovább.

  2015. október 1-től Art+Cinema néven folytatja tovább működését az Erzsébet körút 39. száma alatt, továbbra is artmoziként, két teremmel. A földszinti terem felvette Lugosi Béla színművész nevét, az emeleti kisterem pedig Kertész Mihály után lett elkeresztelve.

   

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben