1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  A Ferenc körút ezen épületéről sajnos nem sok feljegyzés maradt fenn. Pontos építési dátumát nem tudjuk, de nagy valószínűséggel a vele szomszédos házakhoz hasonlóan 1892-93 körül épülhetett. A Budapesti Cím-és Lakásjegyzék 1894-es kiadásában már Braun József és neje tulajdonaként szerepel, csakúgy mint a 20-as, 22-es és 34-es szám alatt lévő épület. 1897-ből már fennmaradt olyan adásvételi szerződés, amelyben az egyik fél ezt jelölte meg lakhelyéül.

  Korábban az 1860-as, 70-es évekből olyan tervek maradtak fenn, melyek még az előző beépítés, a Malom utca földszintes házairól szólnak (amelyek közül az egyiket Hild Károly építette). Maga az épület egyébként elegáns, klasszicista kialakítású, minden bizonnyal ugyanaz a Hirsch József tervezhette, aki Braun számára a 34-es házszámon található bérházat is.

  Sűrű, kilenctengelyes homlokzatán, a földszint és a második emelet felett húzódik osztópárkány, előbbi szintjén jobbról-balról a második ablak előtt kis erkély található. A letisztult homlokzatot teljesen uralják az ablakok, amelyek közül az első emeleten minden második timpanonos záródású. A második emeleten egyenes, a harmadikon pedig íves záródású ablaksor található. A földszint élesen elkülönül az épület többi részétől, két oldalán két, egymásra szimmetrikus elhelyezésű, kör alakú, kis méretű ablak töri meg az épület szigorúságát.

   

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben