1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  ,4 emeletes, zárt sorban álló, szabálytalan téglalap alaprajzú épület, egy belső, zárt udvarral rendelkezik. Késő eklektikus stílusban épült lakóház, fővárosi rendeletben védett épületegyüttes, a Nagykörút része. Az épület homlokzata tagolt, egyszerű kialakítású, 19 ablak és 1 erkély néz a Ferenc körútra. Az épület földszintjén már a kezdetektől különféle üzletek kaptak helyet. Ez jól látható az erősen átalakított portálpótlapokon. Ma az épület földszintjén ClearLed világítástechnika és Röltex bolt üzemel.

  ,A korabeli „Budapest Czím- és Lakjegyzéke” alapján megállapítható, hogy a 4 emeletes ház helyén korábban is lakóház állt. A ház mai lakóinak emlékei és a fennmaradt szájhagyomány alapján kétszintes lakóház volt a négyemeletes elődje. A Budapest Főváros Levéltár nem őrzi az eredeti terveket, ezért ez egyelőre nem bizonyítható. A tervek hiányában nem tudható ki az építtető és ki az építész. A Vállalkozók Közlönye 1905. július 26-i számában (Vol. 11., No. 30., pp. 3-4.) található pár sor az építési engedély megadásáról: ?144138. ?Gschwindt?-féle szeszgyár r.t. (VIII. József körút 84.) a IX. kerület, Ferenc-körút 9473. hrszám alatti négy emeletes ház, ép. Mollien Lajos? Ebből következtethetünk arra, hogy a ma látható házat a Gschwindt-féle szeszgyár részvénytársaság építtette Mollien Lajossal az 1900-as években.

  ,Az 50-es évektől egészen haláláig (1988) a házban élt Kalmár Pál dalénekes (a Seress Rezső- sláger ?Szomorú Vasárnap? első két felvételének előadója), feleségével és fiával, Kalmár Jánossal, (orvos és olimpiai bronzérmes kardvívó csapatban 1968, Mexikóváros). A ház egykori lakója volt Rektenwald Zsóka (1949-1991), festőművész.

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben