1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

  Rolffy Mária háromemeletes bérháza a Ferenc körút 8-as szám alatt 1882-ben épült Tifkovits István építőmester tervei alapján. A ház a 4-es, 6-os vonalán, a Mester utcai megállótól nem messze található. A Körút jellemző beépítési ciklusában tervezték. eklektikus stílusú, historizáló elemeinek legtöbbje neoklasszicista jellegű.

  A homlokzat rizalitos osztású, öttengelyes. A földszinten üzletek kaptak helyet, melyek összesen négy félköríves záródású nyílással rendelkeznek. A szinteket párkányzat választja el egymástól, sorozatukat főpárkányzat zárja le. Az első és második szinten középen négyszögletű ablakok, a két szélén pedig párosan íves ablakok jelennek meg. A harmadik szinten pedig a az íves ablakokat párosan kapcsolódó négyszögablakok váltják fel. A második emelet ablaksora aediculás kiképzésű, franciaablakainak mellvédjei balusztrádos kialakításúak. Balusztrád elemek jelennek meg az első emelet részben íves keretezésű franciaablakainak egy részénél is. Kváderezett kiképzésű földszinti traktusa és homlokzata is matt szürke színezésű.

  A bérháznak négyszögletű belső udvara van. Az 1930-as években több alkalommal is áttervezték a földszinti üzleteket, portálokat. Nem érintve az építészeti megformálás lényeges elemeit, 1960-ban átalakították az udvari homlokzatokat is. Készült egy terv 1958-ban emeletráépítésre, végül 1986-ban részben beépítették a tetőteret.

  A ház Tifkovits István építőmester tervei alapján épült. Egykor Krúdy Gyula is lakott benne. Az épület földszintjén nagy belmagasságú üzlethelyiségek találhatóak. Valamikor R. Mobil autóügynökség és egy kemping-vasedénybolt üzemelt. A ház utcai frontján pedig a kilencedik kerület IKV igazgatóságának központja működött itt.

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben