1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

  A XI. kerületi Himfy utca 9. ma a Budai Ciszterci Szent Imre Plébánia irodája. A neobarokk stílusú villát 1928-ban a kor egyik legismertebb építésze, Wälder Gyula építtette a saját részére. Az építész szorosabb kapcsolata a kerülettel 1925-ben kezdődött, amikor megbízást kapott a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium és a Szent Imre-templom megtervezésére.

  Villányi út és a Himfy utca torkolata a Móricz Zsigmond körtér felől nézve, balra a Wälder-villa. Fotó: Fortepan/Magyar Rendőr, 1962

  A főleg neobarokk munkáiról ismert mester pályája elején szecessziós, élete végén pedig modern stílusú épületeket is tervezett. Wälder 1944-es halálát követően a villát megvásárolta a ciszterci rend. Az épületet 1948-ban államosították, az Anya- és Kisdedóvó Intézet különleges átmeneti csecsemőotthonát alakították ki benne az első hároméves terv keretében. A Fővárosi Napló tudósítása szerint 1948. december 22-én nyitotta meg kapuit az intézet, amelyben “olyan három évnél fiatalabb csecsemőket és kisgyermekeket gondoznak, akiket a tuberkulózis megfertőzött ugyan, de állapotuk nem kíván kórházi kezelést.” A rendszerváltás után az épületet visszakapta a ciszterci rend, azóta a Budai Ciszterci Szent Imre plébánia működik benne.

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben