1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

  A mai Országgyűlés irodaháza, egykor a második világháború előtt bérház volt. A háború során súlyosan megrongálódott, így 1947-48-ban átalakították és a Belügyminisztérium központi irodaháza lett. Majd az 1950-es évek elején ÁVH költözött az épületbe. A terrorszervezet, mely ekkor végezte fent állása alatt legkiterjedtebb tevékenyégét két évig maradt itt, majd az Országos Rendőrkapitányságnak költözött a helyükre. 1961 és 1989 között az MSZMP központi osztályai működtek az irodaházban. Jelenleg az Országgyűlés irodaházaként funkcionál.

  Az eredeti bérházat egy építészcsoport alakította át hat emeletes, mondernista irodaházzá. Nevezetesen: Benkhard Ágost, Gábor László, Gádoros Lajos, Rudnai Gyula.

  Az irodaház alaprajza „H” betűt formál, melynek szárai a Dunával párhuzamosak, és Dunára néző oldalán oszlopos árkádos elrendezésű a homlokzat, mely a bejárati résznél az első emelet magasságáig felnyúlik. A teljes épület mészkővel van burkolva, ez és a négyzet alakú ablakok szabályos monoton ismétlődése, melyet a legfelső emelet árkádok mögé húzott ablakai, illetve az épület oldalain az ablakok eltérő megfogalmazása tör csak meg, monumentalitást és erőteljes kisugárzást kölcsönöz az épületnek, ezzel is utalva funkciójára. Az zárt tömbszerű épület homlokzatának felső sík felületén a Jászai Mari tér felüli oldalon, egy bronzszínű magyar címer sejteti messziről is finom eleganciával, hogy egy állami épülettel állunk szemben.

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben