1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  Az épületet Györgyei Tafler Koloman/Kálmán megbízásával építették meg. Tafler Kálmán 1849-ben Budapesten született. Terménykereskedő-mágnás, a Kőbányai Király Söröző Rt., a Bocsár-Tiszahegyesi Belvízlecsapoló Társulat és a Pest-Budai Kézművesbank igazgatója volt. Budapest első virilistája, azaz a legtöbb adót fizető ember volt a fővárosban. Több, mint 23 budapesti ingatlan tulajdonjogával rendelkezett, ezek mellett pedig 15 ezer hold birtokosa volt Tápiógyörgye központtal. Mindemellett Temesgyarmat egy része és Magyarmedves birtokai is a kezében voltak. 1864-ben Engel Bertával kötött házasságot. Házasságukból egy fiú és két lány született. 1915-ben Budapesten halt meg. Végrendeletében 6000 koronát adományozott a Magyar Tudományos Akadémia céljaira.

  Tafler Kálmán 1894-ben nyújtotta be az építési igényt erre a telekre, amit a Fővárosi Közművek Tanács bírált el, mivel a kerületi önkormányzat átadta neki ezt a feladatot. Az engedélyek megszerzése után az építtető Illés Gyula építészt bízta meg az épület megtervezésére. A zártsorú bérház ötszintes, belső udvara zárt beépítésű. Homlokzata eklektikus stílusú, melynek nyugati oldala a József körútra néz. Az egyszintes lábazat felett a földszinti és az emeleti tengelykiosztások különböznek egymástól. A földszint kilenctengelyű, míg a felső szintek 14 tengelyesek. A földszinti homlokzat hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a mellette álló 8. számú ház földszintje.

  A bérház kitűnő állapotban van, külső homlokzata is viszonylag rendben van, csak a földszinti részen színezetében látunk különbséget a telekosztás miatt. Az épületbe a József körút felül juthatunk be. A kapun beérve díszes lépcsőn jutunk fel az emeletre. A bérháznak két, néhány négyzetméteres udvara van, amit kerékpár tárolására használnak. A lépcsőház falairól hullik a vakolat.

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben