1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  A mai épület helyén álló korábbi háromemeletes, 1884-ben épült bérház építtetője és tervezője Bergh Károly  volt. A tervanyagban egy ideiglenes fényképészeti műtermet ábrázoló rajzok is megtalálhatóak 1894-ből, az építtető Rauch Ede, az építész Novák Ferenc volt.

  1897-ben háromemeletes toldalékkal egészítették ki (Pollák Manó építész), 1914-ben minden szinten átalakítást végeztek (építész: Reiner Dezső, Ganz Lajos), 1948-ban üzlethelyiségek átalakítását és helyreállítását végezte Nyeki Endre építész. A tervekből nem derül ki, hogy a ma látható lakóépület mikor épült, csupán az óvóhely 1973-as átalakítása, korszerűsítése (építész: Gönczi G.) ismert. Az 1980-as években szénsav mintabolt volt itt[1], ami valószínűleg a Liss Patrongyártó, Töltő és Forgalmazó Kft. üzletének felel meg.

  A zártsorban álló ötszintes lakóház egy udvarral rendelkezik. Főhomlokzata keletre néz és öttengelyes. A középső tengelyben nyílik a főbejárat. A délről számított második és az északról számított első tengelyben pedig egy-egy bolti bejárat, ezekhez kirakat kapcsolódik.

   

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Források

  1. Adalékok a Belső-Józsefváros történetéhez. Budapesti Városszépítő Egylet, Budapest, 1985.

  Házak a közelben