1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  ,Az ötszintes (földszint+4 emelet), egy udvaros, sarkon álló eklektikus épület a József körút és Csepreghy utcára sarkán áll. Farkas Ödön, tápiósápi földbirtokos bízta meg a századforduló egyik legjelentősebb tervezőpárosát, Korb Flórist és Giergl Kálmánt, hogy az 5528-5532/5- ös helyrajzi számú telekre bérpalotát tervezzenek számára. Az ő nevükhöz köthető többek között a Klotild paloták, a Zeneakadémia épülete és a Luxus Áruház a Vörösmarty téren.

  ,Az építkezés 1897-99 között zajlott, az első lakók 1899-től költöztek be a bérházba. Lakóközössége vegyes volt, akadt közöttük több földbirtokos, minisztériumi alkalmazottak, bírák, orvosok, egy püspök és színésznők is. A ház földszintjén már az 1910-es évektől mozi működött, a Klein testvérek mozgója, Bodográf néven. Kisebb megszakításokat leszámítva 1999-ig végig moziként működött, ám neve többször is változott az évek során. Volt Baross mozi, Bányász mozi, utoljára pedig Graffitinek hívták.

  ,Az épület nem maradt ki az 1956-os eseményekből sem. Október 25-én Bocskay T. József, a ?Kalapos? vezetése alatt több száz fiatal bányász indul Tatabányáról Budapestre, ahol megszállták a Bányász mozit. A legveszélyesebb területen harcoltak, a Nagykörút és az Üllői út környékén, benzines palackokkal, géppisztolyokkal és kézigránátokkal vették fel a harcot az ellenséggel.

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben