1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  A zárt sorú beépítésben álló ház a József körút és Üllői út keresztezésétől nem messze található. Három emeletes, eklektikus bérház, melynek megépítésére az engedélyt a Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1889. március 2-án adta meg. Homlokzatának formakincsén kívül az teszi különlegessé, hogy Molnár Ferenc író édesapja építtette. Az író is itt élt fiatal korában a családjával, melyre a homlokzaton egy emléktábla hívja fel a figyelmet. Neumann Mór sebész volt, később üzemorvosként dolgozott, Gustav Eiffel háziorvosa is volt. Híressé vált fia miatt – aki később magyarosíttatta nevét – könnyen nyerhető információ a családról.

  A házat Wellisch Alfréd tervezte, aki néhány állami épülettől eltekintve bérházak építésére szakosodott. 1854 májusában született Budapesten. Tanulmányait a karlsruhei műegyetemen kezdte, Bécsben pedig Theophilus Hansentől tanulhatta a szakmát, de járt a párizsi École des Beaux Arts-ra is. 1881-től itthon Budapesten saját irodájában dolgozott, ahol több később híressé váló építész is megfordult, mint például Hegedűs Ármin.

  A homlokzat ma több tekintetben eltér attól a tervtől, amelyet Budapest Főváros Levéltára őriz mint végleges tervet. Maga a homlokzat hat tengelyes. A földszinten üzletek kaptak helyet, melyek összesen hat félköríves záródású nyílással rendelkeznek, ezek közül a jobb oldali első kettő keskenyebb. A fal ezen a szinten világos vakolást kapott. Az első emelet középrészének éke egy báboskorlátos erkély, melynek vonalában az ablakok alatti paneleken oroszlánfejes díszítést látunk.

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben