1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

  A Klauzál tér 5-ös szám alatt lévő épület historizáló stílusban épült a 19. század utolsó negyedében. A ház egykor az István tér 6-os számot viselte, mai címét 1907-ben kapta meg. A főbejárat a Klauzál tér felől nyílik, de a lakóépületet a Nagy Diófa és a Nyár utcán keresztül is meg lehet közelíteni. A házban több ismert ember is lakott a hosszú évek során, és fennmaradt néhány dokumentum az egykori lakók által végzett átalakításokról is.

  A ház tökéletesen illeszkedik a körülötte lévő épületek sorába. A 15 tengelyes épület középen található, hét tengelyes rizalitja kissé előreugrik. Az emeleteket vízszintesen övpárkányok tagolják. Középen található a főbejárat, amelyen belépve a kapualjon keresztül a gyönyörű belső udvarba lehet jutni. A többi kisebb bejárat az épületben kialakított bolthelyiségekbe enged bejutást.

  A földszint kváderezett, nyílásai félkörívesek. Az első emeleti nyílások egyenes záródásúak és a falsíkból kiugró szemöldökpárkányt is kaptak, amelyet konzolok támasztanak alá. A főbejárat fölött van az egyetlen, két konzollal alátámasztott, kőbábos erkély.

  A harmadik emeleten szintén egyenes záródású ablakok vannak. Könyöklőpárkányaik konzolos alátámasztást kaptak, ahogyan az épületet lezáró főpárkány is. Mind a főhomlokzat, mind a Nyár és Nagy Diófa utcai homlokzat egységes és szimmetrikus, a fehér falakból szépen kiemelkednek a barnára vakolt részletek.

  Az eredeti terveken látható homlokzattal összehasonlítva a mai állapotot szinte ugyanazt láthatjuk; nagyobb változások inkább a belsőben történtek: például Páger Miklós 1956-ban az egyik üzlethelyiséget alakíttatta át lakássá.

  A jelenlegi épületet megelőzően egy földszintes ház állt itt, amit 1875 körül Grünhut József építtetett, viszont ennek sem az alaprajza, sem építészének neve nem maradt fenn. A házat 1881-ben Schiff Lipót vásárolta meg, és neki köszönhetően nem sokkal ezután, 1884-ben nyerte el mai formáját. Schiff Lipót, aki a Király utcában sütő és pékmester volt, a Fővárosi Közmunkák Tanácsához folyamodott engedélyért, hogy két emeletet építtethessen rá a földszintes épületre. A kivitelezési munkákat Messner és Arndt végezte el. A házban, valószínűleg Schiff mesterségéből adódóan, két sütőkemence is működött. Az 1885-1886-os lak- és címjegyzékben Schiff Lipót mellett felesége, Lázársfeld Klára is fel van tüntetve mint tulajdonos.

  A ház pincéjében a tervek szerint ekkoriban raktárak, kamrák és fáskamrák voltak. A földszinten mosókonyha, illetve bolthelyiségek helyezkedtek el, amelyekbe az utcáról nyíló ajtókon keresztül lehetett bejutni. Az öntöttvas korlátokkal díszített főlépcső a főhomlokzat mögött, a melléklépcső pedig a hátsó szárnyban található.

  A lakások közül nem mind volt komfortos, általában előszoba, konyha és egy szoba volt bennük, de az emeleti lakásokban már találunk wc-t és fürdőszobát is.

  Az épület jó ideig Schiff Lipót kezén maradt: még az 1900-ban kiadott lakcímjegyzékben is ő szerepel tulajdonosként. A házban lakott Schiff két fia, a gabonakereskedő Zsigmond és a terménykereskedő Rezső is. Az idősebbik fiú, Rezső neve egy közjegyzői biztosítéki okiratban tűnt fel mint cégalapító. Az okirat arról tanúskodik, hogy Schiff Rezső és Schiff Béla 100 000 forint váltópénzt vettek fel a Pesti Magyar Kereskedelmi Banktól a Pollák és Schiff cég megalapítására.

  A ház teljes, képes története ide kattintva letölthető pdf formátumban.

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben