1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

  A Lukács utca 1. szám alatti ház 1930-ban épült, az akkori Újlaki rakparton. Báró Lukachich Géza és neje megbízásából a lakóházat ifj. Szepessy Sándor okleveles építész tervezte, irodája a IV. kerületi Havasi utca 7-ben volt. Szepessy Sándor modernizáltatta a Stoffer-család otthonát 1922-ben, ez az épület a Dísz tér 10. szám alatt áll. A másik épület, melyen bizonyos munkálatokat kellett végeznie Hatvany Lajosné Laczkó Fanny számára 1934-ben, a Táncsics Mihály utca 3-ban áll. Báthory és Klenovics okl. építészek és építőmesterek (Wolkmann-u. 14-18.) végezték a föld-, kőműves-, elhelyező-, vasbeton-, szigetelés-, tetőfedő-, bádogos-, üveges-, parketta-, falburkoló munkákat.

  Az építtető Somorjai báró Lukachich Géza, (Kassa, 1865. március 30. – Budapest, 1943. december 25.) osztrák-magyar altábornagy. Az I. világháborúban ezred-, majd hadosztály parancsnokként harcolt az olasz és a keleti hadszíntéren. 1919-ben nyugállományba vonul, 1920-ban megalapítja a NYUKOSZ-t (Nyugállományú Katonatisztek Országos Szövetsége), melynek haláláig elnöke. Az ingatlan 5 emelettel rendelkezik és szuterénnel. A homlokzat módosítását követően, melyet 1930. október 25-én engedélyeztek, a korábbi 5 emelet helyett csak négyet építettek meg és az 5. emelet egy kis részét. A szuterénben a tervezett szerint 4 db műhely és egy szénraktár kapott volna helyet, de a módosított tervekben ezek mint üzlethelyiségek vannak feltüntetve. Az épület szuterén részében az üzletek mindegyike (összesen 3 db) a Lukács utcai frontra nyílik és rendelkezik WC-vel. Ezt leszámítva itt találhatóak a lakók pincerekeszei, a mosókonyha, a száritó, a gépház, a liftakna, a raktár és egy kert is. A földszinten négy lakás 2 háromszobás, 1 egyszobás és egy kétszobás lakás található, mind a négy lakás rendelkezik kamrával, előszobával, konyhával és mosdóval. Valamint itt található a házmesteri lakás is. Az első emeleten öt lakás van 2 egyszobás, 2 kétszobás és 1 háromszobás, ebből a háromszobás lakás rendelkezik saját külön bejáratú erkéllyel, a többi 2-
  2 lakás megosztozik az erkélyen. Innentől kezdve a lakások szoba száma és elrendezésük is hasonló, eltérések mindössze az erkélyek megosztásán vannak. A második emeleten 5 lakásból 3 rendelkezik vele, a harmadik emeleten ugyanez az elrendezés, míg a negyedik emeleten ötből már 4 rendelkezik saját erkéllyel. A főlépcsőről nyílik egy lakás, valamint onnan nyílik a gang, melyről további 4 lakás érhető el. A tervek szerint a 2-2 gangról nyíló lakás között egy szemétledobó található, minden emeleten. 1930. október 27-i keltezésű a véghatározat a használatba vétel engedélyezéséről a 4 emeletes bérházra, melyben 49 utcai szoba, 18 hall, 5 cselédszoba, 26 előszoba, 26 fürdőszoba, 17 konyha, 31 kamra, 1 előtér, 27 klozett, 3 műhely, 4 raktár, 2 mosókonyha, 1 kapubejárat, 4 pincei klozett, 2 szárító padlás, lépcsőház és 4 pincehelyiség található. Záradék: az alagsori helyiségek kizárólag műhely, vagy raktár céljaira szolgálhatnak, üzlethelyiségek ott nem létesíthetők. A lakóházon számos módosítást végeztek az idők során. 1936-ból való egy módosított átalakítási terv, mely az áramló levegőrendszert kívánta megváltoztatni; a tervrajzon jelölt „A” a hőszigetelt friss-levegő csatornát, míg a „B” a hőszigetelt használt-légcsatornát jelöli. 1938-ban a ventillációs szellőzés átalakításáról a tervet a Vezuv Építési és Műszaki Vállalat készítette. Az átalakított szellőző kürtőket 1939-ben engedélyezték. 1939 novemberében az alagsor átalakításáról határoztak a Lukács utca 1. szám alatt. Két üzlethelyiségből lett iroda, az építtető dr. Tömösváry Tivadar ügyvéd, aki hajópadlót és tölgyfa lépcsőt képzelt el az irodában. Az ötemeletes, alápincézett földszintű, zártsorú beépítésű lakóház főhomlokzata öttengelyes, a Duna-partra néző homlokzat szintén öttengelyes, a kapubejárat a Lukács utcai első tengelyben nyílik.

  Az ablakok és erkélyajtók többsége rendelkezik zsalugáterrel, az épület egészén nyitott erkélyek helyezkednek el. A szuterénben egy utazási iroda és egy étterem található. Az ötödik emeleti ráépítés lapostetős, de a padlásszint feletti részt tető fedi, melyen tetőablakok vannak. A hátsó kapu a kertre nyílik, az udvaron három másik épülettel együtt osztozkodik. Ezt hívjuk a „tömb körül építés”-nek, melyet az 1920-as, 30-as években kezdtek alkalmazni, ennek köszönhetően jön létre a tömb házai között egy közös, tágas kertudvar. Az épület eredeti tervei szerint a ház neobarokk stílusjegyekkel épült meg, a homlokzat minden nyílásán, minden emeletszinten más dísszel rendelkezett. A kapuajtót faburkolattal álmodták meg, de ezen változtattak, még a megépülést követően. Az épület nyílászárói faszerkezetűek. A tetőszerkezet fedélszékes, feszítőműves főállásokkal. A lépcsőházban szilárd műkőlépcsők vannak egészen a padlásszintig. Lakások száma: 27; szobák: 54. Az épület alaprajza L alakú, szerkezete hosszfőfalas rendszerű, a főfalakra vasbeton födém támaszkodik. Lemezalapozással készült, a főszaruállások 2 db 10/10 keresztmetszetű fenyőfa gerendából készültek. 1980-ban a tetőtér beépítéséről készítettek tervet, melyet a következőképpen képzeltek el: 3 lakás, ebből 1 egyszobást és 2 kétszobás étkezővel, fürdővel, terasszal, és az egyikben egy műteremmel. Egy 1985-ös tervben csak egy lakást képzeltek el az ötödik emeleten, a tetőtér nagy részét padlásnak hagyták volna meg. 1987. a dátuma a tervezett tetőtér beépítéséről szóló építési engedély megadásának. Halász Ildikó és Váradi Gábor építészek tervei szerint 1 lakás készült előszobával, konyhával, kamrával, étkező szobával (amerikai konyhás nappali), terasszal (lejtése: 2%-os), fürdőszobával, közlekedővel és 3 szobával, melyek külön bejárattal rendelkeznek.

  A homlokzat a tetőtér beépítése miatt tetőablakokkal bővül. Az épületről ennek megfelelően készítettek egy leírást, mely tartalmazta az anyag és szerkezeti leírásokat. Innen tudhatjuk, hogy a burkolatot mettlachi, ill. ragasztott parketta fedte. Megjegyzés: egy lakás alakítható ki gazdaságosan. A be nem épített padlástér felé a szomszédos egyszobás lakás bővíthető, igény esetén. Ekkortájt fedezték fel, hogy az épületnek eredetileg lapos tetejű kialakítása volt. 1993 a tetőtérben kialakított 1 db új lakás használati engedélyezése, az első építési engedély kiadása: 1987; a kivitelezés megkezdése: 1987. szeptember; a kivitelezés befejezése: 1993. június.

  FORRÁSOK

  https://library.hungaricana.hu/hu/view/NapiHirek_1929_05_2/?query=szepessy%20s%C3%A1ndor%20%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9sz&pg=197&layout=s http://vpublic.omikk.bme.hu/epmuv/index.php?page=article&id=14408

  http://fressstart.blog.hu/2016/12/09/a_fak_kozott

  Zádor Anna: Építészeti Szakszótár

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben