1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

  A Margitsziget egyik központi épülete az ország legelső és legnagyobb, már nem aktív víztornya, belső terei kiállítótérként funkcionálnak. A szecesszió fénykorában emelt, műemléki védettséget élvező Víztorony a magyar vasbeton építészet korszakalkotó építménye.

  A szecesszió virágkorában számos kiváló építészeti alkotás született, amelyek Ray Rezső Vilmos építész, tervező nevéhez fűződnek, többek között a Margitszigeti Víztorony is. A magyar vasbeton építészet korszakalkotó építménye jellegzetes pontja a margitszigeti képnek. A sziget növekvő és zavartalan vízellátását egy víztorony létesítése oldotta meg.

  A jelentős építészeti és mérnöki feladat megoldására Dr. Zielinski Szilárd műegyetemi tanár kapott megbízást. Zielinski a vasbeton alkalmazásában európai szinten is az elsők között tartható számon, itthon pedig ő honosította meg az addig ismeretlen anyagot. Ray Rezső Vilmos és Zielinszki együttműködése komoly technológiai reformot jelentett és kimagasló jelentőséggel bír a modern magyar építészet történetében. 1911-re készült el – a tervező sikeresen megvalósította a kettős funkciót, így víztoronyként és kilátótoronyként is működhetett az építmény.

  1977-ben városképi jelentőségű műemlékké nyilvánították, 2011-től a Szabad Tér Színház üzemelteti. 2012-től kilátóként, Visual Art kiállító térként és a Budapesti Nyári Fesztivál programhelyszíneként üzemel.

  Történet a Margitszigeti Szabadtéri Színpad honlapján ITT 

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben