1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

  Sajnos a Miklós tér 2. – Sorompó utca 4. sz. alatt álló bérház tervei elvesztek, remélhetőleg nem örökre. Így csak az épületen elhelyezett márványtábla alapján ismerjük az építtető polgármester, Bárczy István nevét, valamint a tervezőt és a kivitelezés évét: „Budapest Székesfőváros bérháza, épült 1910-11. évben Bárczy István polgármester építőprogramjának második ciklusában Voyta Adolf építész tervei szerint.”

  A legrégebbi felvételen (1915) a dunai flotilla óbudai bázisának kikötőjében horgonyzó monitor hátterében látszik a ház. 

  A háromemeletes zártsorú beépítésű monumentális saroképület bejárata nem a „lecsapott” sarkon, hanem a Miklós téri homlokzat középső tengelyében található. A Miklós téri homlokzat kilenc tengelye közül, a középső öt kiemelt, ez utóbbiakat pilaszterdíszek és falmezők tagolják. A Sorompó utcai homlokzat tagolása az előzővel azonos, annyi különbséggel, hogy itt kettővel kevesebb a tengelyek száma, így itt csak a középső három a kiemelt. Az egész épület jórészt egy síkban van, letisztultság és visszafogottság jellemzi. Legfeltűnőbben csak a kapu keretezése ugrik ki a homlokzat síkjából. A bejáraton kívül még a Miklós téri homlokzat tetőszintjén található három lunetta formájú ablak is jelzi, hogy az épület a tér felé lett komponálva. A ház pinceszinttel, padlástérrel és belső udvarral rendelkezik. Az 1932-es kép egy hagyatékban talált negativ kockán látható képeslap mutatja a házat. Az 1962-es felvétel a ház teljes felújitásának vége felé készült. A felújítás idejére a ház összes lakóját ideiglenesen átmeneti lakásokba költöztették.

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben