1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

  A Mosonyi utcai épület mára három intézmény nyomait őrzi: 1913-ban készült el teljesen a kettős ?iskolapalota?: a Budapest-Székesfőváros hozzájárulásával fenntartott M. Kir. Állami Siketnéma Intézet és internátusa, valamint a kisegítő elemi iskola (később Éltes Mátyás Általános Iskola) lakhelyét vette birtokba 2000-ben. Ez utóbbi az Intézet részeként kezdte meg működését az 1902/1903-as tanévben és 1907-re készült el a külön szárny.

  Az iskolapalota több fontos intézménynek adott otthont: itt működött az általános iskola, a Gyógypedagógiai Tanárképző (1904-től), a kisegítő iskola, a beszédhibások állami tanfolyama. A Cházár András orsz. siketnéma-otthon, a Siketnéma-intézeti tanárok orsz. egyesülete és olykor a Magyar Gyógypedagógia (szerkesztő) bizottsága is itt tartotta a gyűléseit. A bentlakást biztosító internátus mellett az akkor természetesnek számító szolgálati lakásokkal (az igazgató és a kiszolgáló személyzet részére) is rendelkezett.

  Az épület első tömbje kezdetben két emeletes volt, és az 1912-es építkezések során alakították át a tetőszerkezetet, még egy emeletet nyerve. A többi szárny már változatosan kialakított ablakmegoldásokkal igazodott külső homlokzatával és nem is tűnik fel, csak a metszetet nézve, hogy valójában négy emeletesek. A Siketnémák Budapest-Székesfőváros hozzájárulásával fenntartott M. Kir. Állami Intézetének Értesítője, 1913-14 tanév című folyóiratban a legújabb épületrész helyiségeinek felsorolása: dísztermül is szolgáló új tágas tornaterem, 2 nagy hálóterem, nappali tartózkodó termek, tanári tanácskozó terem, könyvtárszoba, gondnoki lakás, 2 kézimunkaterem, „izolált kórszobákat?, nagy fürdőcsarnok, külön fürdőhelyiségek, cselédszobák, a beszédhibákban szenvedők állami tanfolyama és az ide utalt gyógypedagógiai hallgatók. Az épület 40-40 bentlakó diáknak tudott helyet biztosítani, központi gőzfűtéssel és villanyvilágítással rendelkezett.

  Az egész együttes az építésznek kedves neoromán stílusában épült, ennek oka valószínűleg az, hogy Gyalus mestere Schulek Frigyes volt, többek között a jáki templom restaurálásánál is együtt dolgoztak.

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben