1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

  A Nyugati tér 9-et ugyanaz a Petschacher Gusztáv (Bécs, 1844. febr. 9. – Budapest, 1890. jan. 7.) tervezte, aki az Andrássy út több épületét, köztük a Párisi Nagyáruház helyén 1885-től álló Terézvárosi Kaszinót (hátsó traktusa, a Lotz-terem még ma is megtalálható az áruházban) és a Harkányi-palotát is.[1] Az építész ezeknél a projekteknél és a mai Nyugati tér 9. esetében is szívesen merített a reneszánsz építészeti formakincsből, ezt ötvözte a modern tervezői gondolkodásmóddal, eljárással. Mellszobra a Teréz krt. 24-es számú bérházban található meg, amely 1889-ben épült.[2]

  Az Eiffel Palace mellett látható a Nyugati tér 9. épület sarka a Bendel cégtáblával

  A megbízó a Magyar Általános Hitelbank volt, és a tervek tanúsága szerint a bank dolgozói és hivatalnokai számára építtetett nyugdíjintézeti bérháza volt ez. A fent említett tervező mellett számos kiváló mesterember dolgozott az épületen: Antoni István a kőfaragó-, Neuschlosz Ödön és Márton az ácsmunkákért, a Scalmanini és tsa. cég a márvány részletekért felelt; a műasztalos Müller Dezső és a műlakatos Jungfer Gyula munkái mellett mellett Depold Luigi mozaikjai, valamint a Róth és Taussig cég színesüveg-ablakai díszítik a házat. A vasszerkezetek Schlick Ignác gyárában készültek.

  A Budapesti Központi Általános Tejcsarnok Rt. 8 üzletet működtetett a ’30-as években Budapesten. Ezek közül az egyiket itt, a „Berlini tér 9.” alatt hozták létre,[3] s az épület tervanyagában megtalálhatjuk ennek az üzlethelyiségnek az 1930-as átalakítási terveit. Ezen látható, hogy kialakítottak két beltéri „csarnokot”, valamint lefedték a kisebbik belső udvari részt – a vendégek itt is elfogyaszthatták a kávét, tejet. A tejcsarnok tervezője Csapó Heim József volt.

  A Nyugati (Marx) tér 9. 1958-ban. Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU_BFL_XV_19_c_11

  Bendel Gusztáv boltja már 1888-tól működött a földszinti üzlethelyiségben. A malomipar legkülönfélébb termékeivel látta el vevőit a különböző darálógépektől kezdve a malomköveken és liszteszsákokon át a mérlegekig, súlyokig, s még sorolhatnánk.[4] Üzlete az 1910-es években szűnt meg, amikor a Magyar Általános Hitelbank kiépítette itt berlini téri fiókját. A második világháború utáni kommunista hatalomátvétel során állami ellenőrzés alá vették a pénzintézeteket, köztük az Általános Hitelbankot is. 1949-ben jött létre az Országos Takarékpénztár, s átvette többek közt a Berlini (ekkor már Marx) tér 9. alatti fiókot is, amely napjainkig birtokolja az épület ezen részét.

  A Nyugati tér a Bajcsy-Zsilinszky út felől nézve 1953-ban, balra a Nyugati tér 9. épülete a Takarékpénztárral és a Vetőmagbolttal. Fotó: Fortepan/UVATERV

  Ettől az időszaktól kezdve a ’90-es évekig néhány épületgépészeti munkán kívül valószínűleg nem történt számottevő átalakítás, lehetett itt egy édességbolt a mai pénzváltó kis helyiségében, s még egy másik is, mely látszik egy fotón, de nem lehet kivenni, mit ír a cégtábla felirata. 1992-ben újították fel a már létező Hermes kertészeti boltot, a tejivó/kávézó egykori helyiségeit korszerűsítve. Mai külsejét egy 2000-es évekbeli átalakítás során kapta az épület.

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Források

  1. Merényi Görgy: Az Andrássy úti Harkányi-palota újjászületése. hg.hu, 2011. február 27.
  2. Petschacher Gusztáv mellszobra, kozterkep.hu
  3. Havas Péter: Kávéház és eszpresszónevek Budapesten (1920-1944), in: Névtani értesítő (2006) 28. évf. , p. 143.
  4. Budapesti Cím- és Lakjegyzék, 1888, 5. évf., 3. rész, p. 84.

  Házak a közelben