1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  A bérházat id. Haggenmacher Henrik (1827-1917) híres gőzmalom-tulajdonos és sörgyáros megrendelésére építették. Haggenmacher Henrik Svájcban született. Eredetileg molnárnak tanult. 1850 körül jött Magyarországra és 1862-ben gőzmalmot épített Pesten. 1867-ben Kőbányán az Első Magyar Részvényserfőzde Rt., 1868-ban a Pesti Molnárok és Sütők Gőzmalmi Rt. egyik alapítója volt. Létrehozta a Haggenmacher Kőbányai és Budafoki Serfőzdéket. Svájci állampolgárságát Magyarországon is megtartotta.

  ,Ezt a bérházat szintén Hubert József tervezte, akinek a Szent István körút 9. alatti épületet is köszönhetjük. Ahhoz a bérházhoz hasonlóan ehhez is 1897-ben nyújtották be az első terveket, itt még együtt feltüntetve a két épület alaprajzait, amelyeket 1898-ban külön-külön tervekben módosítottak. Az épületbe eredetileg kávéházat és két liftet is terveztek. A kávéház helyére később a Magyar Általános Takarékpénztár egyik fiókja került. 1927-ben fenyőfa boltszaküzletet alakítottak ki a földszint egyik részén. 1933-tól az ugyancsak sörgyáros Oettler család tulajdonát képezte a bérház. A család elsősorban lakásokat érintő átalakításokat vittek véghez az épületben. 1947-től a „MASZOVOL”, Magyar-Szovjet Nyersolaj Rt. székházaként nevezték ki az épületet. Később újból béreltek benne lakásokat is. 1993-tól a földszinten a KETEX Kft. és az OMBKE, Országos Magyar Bányász-Kohász Egyesület klubját lehetett megtalálni. 1997-ben melegkonyhás sörözőt alakítottak ki a földszinten.

  Homlokzata habár színeiben eltér, de elrendezésben majdnem teljesen megegyezik a 9. házzal. Főbejáratán át aranyozott gipszstukkókkal díszített, vörös márvány-padlós előtérbe lépünk. A lépcsőházban kovácsoltvas, fakapaszkodós korláttal ellátott lebegőlépcsőn mehetünk fel az emeletekre. A trapéz alakú belső udvarban, illetve a lakások egy részében ma a Morrison’s 2 Klub várja a szórakozni vágyó fiatalokat. Emléktábla hirdeti, hogy ebben a házban élt harminc éven át Varsányi Irén (1876-1932), a Vígszínház legendás színművésznője.

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben